Nie tylko łasuchy uwielbiają bitą śmietanę. Jednak ten smakołyk nie zawsze wychodzi tak, jak powinien. Dlaczego śmietana nie chce się ubić? To wyjaśniamy w naszym artykule. Podpowiadamy, jak najlepiej zrobić bitą śmietanę.
Kawa to nie tylko mała czarna. W dzisiejszych czasach można ją pić w wielu wersjach – z mlekiem, napojem roślinnym, lodami czy bitą śmietaną. Kawiarnie mają w swoim menu naprawdę wiele opcji. My idziemy jednak o krok dalej i proponujemy dodatki, któr...
Fasolka szparagowa wyjdzie znacznie smaczniejsza, kiedy poznasz ten prosty trik. Co należy zrobić? To bardzo proste — wystarczy nie ograniczać się do doprawienia gotującej się fasolki jedynie solą. Jeszcze jeden składnik sprawi, że przekąska będzie o...
Z pomocą w upalne dni przychodzi nam woda z dodatkiem grejpfruta. Taki napój jest świetnym sposobem na nawodnienie organizmu, a dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia masy ciała. Grejpfrut ma o wiele więcej cennych właściwości, takich jak m.in. obn...
Jesteśmy już na półmetku wakacji. Dni są wciąż ciepłe, choć upały już odrobinę mniej dają się we znaki. Można powiedzieć, że czuć już czającą się gdzi…
Rosół to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Każda gospodyni ma swój własny, niepowtarzalny przepis na ten aromatyczny wywar. A co, jeśli powiemy ci, że nawet znana restauratorka, Ewa Wachowicz, ma swój mały sekret na wyjątkowy rosół?
Ta surówka jest nie tylko pyszna, lecz także tak zdrowa, że powinni sprzedawać ją w aptekach. Wystarczy połączyć kilka składników, by tak podrasować zwykłą surówkę z kiszonej kapusty, by zmieniła się nie do poznania. I niby mówi się, że dobrego nie t...
Wiele polskich rodzin nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rozgrzewającego rosołu. Oprócz smaku rosół powinien także dobrze się prezentować. Najlepiej, by miał złocisty kolor, który zachęca do jedzenia. Co jednak zrobić, gdy zupa wyszła blada i...
To, że grzyby ciemnieją, jest procesem w pełni naturalnym. Nie oznacza to jednak, że jest to proces pożądany. Chcąc sprawić, by grzyby zachowały swój piękny kolor, należy zastosować jeden trik.
Oto przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, ale o podkręconym smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bardziej wyrazistych dań. Lekkie szczypanie na języku z pewnością wzbogaci aromat gotowanych warzyw.
Mamy w domach szafki pełne detergentów do tego i owego, ale w niektórych przypadkach najlepiej i tak sprawdzają się naturalne środki. Tak jest w wypadku lodówek i zamrażarek, od których z dala powinny trzymać się wszelkie spraye z chemią. Ale jeśli n...