Nocna owsianka to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać, a jednocześnie nie mają czasu na poranne przygotowania. Wystarczy kilka prostych składników, by rano cieszyć się pysznym i pożywnym śniadaniem.
Do wyjazdu na ferie jeszcze daleko, a masz apetyt na górski serek? To danie może być bardzo smaczną namiastką. Kurczak po ustrzycku jest pyszny, a z jego przygotowaniem nie będziesz miał najmniejszego kłopotu.
Wielkimi krokami zbliża się święto, na które czeka wielu amatorów smacznych wypieków i smażonych deserów, a mianowicie Tłusty Czwartek. Tego dnia znaczna część osób decyduje się na skosztowanie smakowitych i aromatycznych pączków, które kupują w cuki...
Placki ziemniaczane to danie znane i lubiane w wielu krajach, szczególnie w Polsce i Czechach. Choć kuchnie tych dwóch narodów mają ze sobą sporo wspólnego, czeskie wersje tej potrawy wyróżniają się pewnym sekretem, dzięki któremu są niezwykle chrupi...
Marynowanie cukinii to bardzo popularny sposób na zachowanie smaku i chrupkości warzywa, a także na wzbogacenie spiżarnianych zapasów na zimę. Cukinia dobrze odnajduje się w klasycznej zalewie słodko-octowej, ale kiedy dodaję odrobinę znanej przypraw...
Zdarzało Ci się, że podczas smażenia chrupiąca panierka odpadała z kotleta schabowego? Okazuje się, że jest na to proste rozwiązanie. Wystarczy zastosować metodę babć, która na zawsze odmieni proces przyrządzania kotletów. Do tradycyjnej panierki z j...
Ziemniak to warzywo niemalże doskonałe, a jednym z jego największych atutów jest to, że dał początek frytkom. Te ziemniaczane kąski znane i uwielbiane są na całym globie. Z okazji Międzynarodowego Dnia Frytek, który wypada 13 lipca, podpowiadamy, jak...
Jeżeli znudziły wam się ogórki kiszone lub małosolne, wypróbujcie przepis na te watykańskie. Są słodko-kwaśne, chrupkie i bardzo smaczne. Od popularniejszych kuzynów odróżnia je jeden bardzo charakterystyczny dodatek – rodzynki.
Sernik wiedeński to klasyk polskiej kuchni, który od lat podbija serca smakoszy. Jego delikatna, puszysta konsystencja i kremowy smak sprawiają, że jest nieodłącznym elementem wielu uroczystości. Ale czy wiesz, że dodanie jednego, pozornie prostego s...
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, ale wielu z nas zmaga się z problemem ich nadmiernego nasiąkania tłuszczem podczas smażenia. Efekt? Tłuste, mało apetyczne kotlety, które tracą swój smak. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zarad...