Wielkimi krokami zbliża się święto, na które czeka wielu amatorów smacznych wypieków i smażonych deserów, a mianowicie Tłusty Czwartek. Tego dnia znaczna część osób decyduje się na skosztowanie smakowitych i aromatycznych pączków, które kupują w cukierniach, dyskontach lub też tworzą sami. Okazuje s...
Ciasto maślankowe to kwintesencja podwieczorku u babci. Jest puszyste, słodkie, a pyszna kruszonka przyjemnie chrupie. Przygotowanie to bułka z masłem, a zapach rosnącego w piekarniku ciasta sprawi, że każdy będzie marzył o kawałku.
Zazwyczaj ząbki czosnku dodawane są jako jeden ze składników domowych przetworów, ale ja od kilku sezonów robię słoiki wypełnione tylko tym warzywem. Zimą, gdy wyciągam kolejny słoik ze spiżarni, sama sobie gratuluję. W tej wersji czosnek smakuje prz...
Smakuje nieziemsko, jest łatwy do przygotowania, a jedzenie go może przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Czosnek od dawna znany jest jako naturalny antybiotyk, a w marynowanej wersji stanie się świetnym składnikiem dań i przekąsek.
Czy jest coś lepszego, niż kawałek słodkiego, obłędnie czekoladowego brownie? To jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Jest pyszne i... niezwykle kaloryczne. Istnieje sposób, aby nieco je "odchudzić". Wystarczy, że dodasz do niego trochę sezo...
Kotlety mielone to potrawa, w której nic nie dzieje się przypadkiem. Tu ważną rolę odgrywają wszyscy aktorzy: użyte warzywa, przyprawy, dodatki, aż w końcu mięso. Wieprzowina? Jasne, to sprawdzony sposób, chociaż według nas wcale nie najlepszy. Nastę...
Jeśli sądzisz, że mowa o wodzie gazowanej, pozwól, że wyprowadzę cię z błędu (mimo że dodatek ten rzeczywiście pozwoli nadać ciastu objętości). W tym przepisie stawiamy na zupełnie inny składnik.
Kuchnia kaszubska to nie tylko śledzie i bulwy, ale również ruchanki. Pod osobliwą nazwą skrywają się pyszne, puszyste placuszki drożdżowe z jabłkami, przypominające racuchy. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.
Znudziły ci się cienkie, jak kartka papieru naleśniki? Z tym przepisem zrobisz naprawdę puszyste naleśniki. Twoi domownicy, nie będą mogli wyjść z podziwu, jak ty to zrobiłaś.
Racuchy to jedno z dań, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Smażyły je nasze babcie i mamy, ale my przygotowujemy je nieco inaczej. Takimi plackami zajadać się można bez wyrzutów sumienia.
Za sernikiem przepada wielu z nas. Jednak zdarza się, że to uwielbiane ciasto nie wychodzi tak, jak trzeba. Sernik pęka i opada, ale dzięki temu przepisowi wyjdzie idealnie. Wszystko za sprawą nietypowego składnika.