Są takie zapachy, które definiują dom. Dla mnie jednym z nich jest bez wątpienia aromat wolno gotowanego, warzywnego bulionu, który snuje się po mieszkaniu w leniwe, sobotnie przedpołudnie. Zwłaszcza teraz, we wrześniu, gdy światło za oknem nabiera złotej barwy, a powietrze staje się rześkie i obiec...
Zupa dyniowa z pieczonych warzyw smakuje tak wspaniale, że trzeba ją zrobić. Przepis jest niezwykle prosty, a smak upieczonych wcześniej warzyw nie do podrobienia. Jest wyjątkowa.
Maciej Musiałowski od prawie 3 lat jest szczęśliwym posiadaczem zamku usytuowanego na Dolnym Śląsku. Posiadłość, która przez lata stała pusta, teraz tętni życiem dzięki organizowanym tam wydarzeniom artystycznym.
Jak często gotujesz rosół? Jeśli tylko sporadycznie, to możesz nieświadomie niszczyć jego smak. Chodzi o przyprawy. Na pewno gotujesz tę zupę z dodatkiem liści laurowych. Zapewniają one głęboki smak, aromat i lekko złocisty kolor. Jednak dodane w zły...
Rosół to klasyka polskiej kuchni – aromatyczny, klarowny, pełen smaku i wspomnień z rodzinnego domu. Wydaje się prosty do przygotowania, ale każdy, kto choć raz próbował, wie, że łatwo popełnić błąd. Jednym z najczęstszych winowajców nieudanego bulio...
Consommé to klarowny i bardzo aromatyczny bulion, który często jest podawany we francuskich restauracjach. Jedną z wariacji na ten temat jest consommé grzybowe – cudownie rozgrzewające i pełne leśnych aromatów. Bulion doskonale smakuje z pierożkami,...
Ponad 52 tony warzyw w pierwszym sezonie, setki posiłków dla dzieci i potrzebujących, aktywizacja zawodowa oraz wyróżnienie jako „Dobra praktyka URBACT-u” – tak wyglądał debiut Miejskiej Farmy Wrocław. Teraz projekt wchodzi w kolejny etap: uprawy są...
Nowe badania wskazują, że regularne spożycie liściastych warzyw może istotnie obniżyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Artykuł Codzienna porcja zielonych warzyw liściastych obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy pochodzi z serwisu Alert Medycz...