Fasolka szparagowa, znana także jako fasolka zielona, to warzywo, które cieszy się dużą popularnością w różnych kuchniach świata. Często pomijana w kontekście źródeł białka, fasolka szparagowa może być wartościowym dodatkiem do diety, zwłaszcza dla osób poszukujących roślinnych alternatyw dla białka...
Jest bogata w błonnik, ma mało kalorii, może się też pochwalić niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu mogą ją jeść osoby chore na cukrzycę i cierpiące na insulinooporność. Fasolka szparagowa zawiera też dużo potasu oraz, jak na warzywo, wapnia. N...
Jak podaje "New York Times", jeszcze w latach 60. serwatkę wylewano do rzek lub podawano świniom. Dziś, jak zauważa konsultant branży mleczarskiej Mike McCully, "są momenty, w których to ser staje się produktem ubocznym produkcji serwatki". Serwatka...
Badania nad białkiem ADSL, różniącym się między ludźmi a Neandertalczykami, mogą rzucić światło na ich wyginięcie. Eksperymenty na myszach sugerują, że zmiany te mogły wpłynąć na zachowanie naszych przodków.
Są osoby, które dodają do ziemniaków jakikolwiek nabiał, który akurat znajduje się w lodówce. Osoby na diecie wysokobiałkowej znają tylko jeden słuszny dodatek. Miłośnikom purée ziemniaczanego nie jest wszystko jedno.
Myślisz, że więcej białka to zawsze lepiej? Eksperci ostrzegają, że nadmiar może prowadzić do tycia, problemów zdrowotnych i sabotażu twoich treningów. Sprawdź, ile białka naprawdę powinieneś jeść – i kiedy możesz przesadzić.
Żywienie białkowe krów mlecznych od dziesięcioleci stanowi centralny punkt zainteresowania zootechników i żywieniowców. Jeszcze niedawno podstawowym kryterium oceny dawki była zawartość białka ogólnego.
Chude białko od dawna króluje na listach dietetycznych hitów. Dwa najczęściej wymieniane źródła tego składnika to pierś z kurczaka i jej roślinny odpowiednik – tofu. Ale które z nich jest zdrowsze? Czy istnieje jednoznaczny zwycięzca w tej rywalizacj...
Wielogodzinne polerowanie, precyzyjne czyszczenie każdego zakamarka, specjalistyczne środki i indywidualne podejście do każdego pojazdu – coraz więcej właścicieli samochodów decyduje się na zabiegi, które wykraczają daleko poza zwykłą pielęgnację. Z....
Produkty z gryki mogą być cennym źródłem węglowodanów w diecie zwierząt gospodarskich. Ma ona wysoki, choć rzadko wykorzystywany potencjał. Poznańscy naukowcy sprawdzili, jak wpływa na produkcyjność, zdrowotność i jakość mięsa świń.
Planujesz podróż do Krakowa i chcesz maksymalnie wykorzystać swój czas? Wypożyczalnia samochodów to rozwiązanie, które zapewnia swobodę zwiedzania, wygodę oraz dostęp do trudno dostępnych atrakcji Małopolski. Od malowniczego Ojcowskiego Parku Narodow...