Choć kania na pierwszy rzut oka może odstraszać swoim wyglądem, to w rzeczywistości jest jednym z najcenniejszych grzybów w naszych lasach. Czy wiesz, jak ją rozpoznać, by uniknąć pomyłki z trującym muchomorem? Sprawdź, dlaczego warto zaprosić ten grzyb do swojej kuchni i jakie korzyści dla zdrowia...
Ceny wielu gier ze starszych konsol rosną na aukcjach jak na drożdżach. Kolekcjonerzy polują obecnie najmocniej na produkcje z dawnych konsol Sony, Segi i Nintendo. Powoli na wartości zyskują też jednak stare produkcje z pierwszego Xboksa.
Na świecie występuje aż 5 milionów odmian grzybów. Niewiele z nich jest jadalna i smaczna. Jednak po jeden gatunek grzyba szczególnie warto sięgać. Jest super zdrowy i znajdziemy go w polskich lasach. Trudno pomylić go z innym grzybem ze względu na i...
Najprostszym i najmniej pracochłonnym sposobem na zachowanie żywotności grzybów jest ich suszenie. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem owoców runa leśnego przez cały rok. Teraz, u progu wysypu, warto przypomnieć sobi...
Słusznie grzybów jest najlepszym sposobem na zachowanie ich świeżości. Poznaj patent, dzięki któremu zatrzymasz również smak oraz aromat. Sposób jest nie tylko łatwy, ale i szybki, a to przecież ważne, bo dzięki temu wysuszysz całą masę grzybów.
W sierpniu sezon grzybowy nabiera rozpędu. Lada chwila lasy zaczną obdarowywać nas swoimi owocami w takiej ilości, że nie nadążymy ich mrozić, a co dopiero zjadać. Jak jednak poprawnie zakonserwować je w zamrażarce?
Sezon grzybowy to prawdziwa uczta dla smakoszy. Nic tak nie cieszy podniebienie jak aromatyczne dania przyrządzone z leśnych darów. Jednak, aby w pełni cieszyć się ich smakiem, warto wiedzieć, jakie przyprawy najlepiej podkreślają ich naturalny aroma...
Klasyfikacja grzybów jako gatunku od lat nastręcza naukowcom licznych kłopotów. Teraz grzyby stały się też obiektem zainteresowań resortu zdrowia, który planuje zmienić przepisy odnoszące się do ich przechowywania.
Suszenie grzybów to chyba najlepsza metoda przechowania na dłużej pełni ich aromatu. Warto jednak pamiętać, że nie zawsze takie konserwowanie jest dobrym pomysłem. Niektóre gatunki grzybów po prostu nie zostały stworzone do suszenia.
Grzybiarze chętnie ruszają do lasów, by zbierać smaczne leśne okazy. Suszone grzyby są szczególnie cenione. Jednak warto wiedzieć, że nie każdy gatunek grzyba nadaje się do suszenia. Podpowiadamy, jakie grzyby lepiej spożywać w innej postaci.
Cieszące się ogromną popularnością w Polsce grzybobranie, w przypadku niewiedzy lub nieuwagi, może skończyć się niemiłą niespodzianką. Złamanie przepisów grozi mandatem w wysokości do 500 złotych, natomiast za zbieranie gatunków chronionych, sąd może...