Co roku we wrześniu przygotowuję domowy przecier z pomidorów. Korzystam z przepisu, który znalazłam w zeszycie babci. Przecier nie zawiera grama konserwantów i szkodliwych substancji. Jest doskonałą bazą do zup i sosów. Używam go w kuchni przez cały rok.
Pomidory, które dojrzewają w letnim słońcu, są pyszne i dorodne. Jak wykorzystać je w kuchni? Od lat robię przecier z pomidorów, który wspaniale smakuje. Teraz każdemu polecam przepis babci, który warto wypróbować.
Wystarczy makaron i dobry sos pomidorowy, by latem zjeść w domu obiad jak we włoskiej restauracji. Cały sekret tkwi w aromatycznych, świeżych pomidorach. Właśnie teraz smakują najlepiej i są świetne na sos. A już z dodatkiem czekolady to kulinarne ar...
Zanim na dobre rozpocznie się jesień, warto zadbać o to, by w spiżarce nie zabrakło domowych przetworów. Wygrzane w słońcu pomidory sprawdzą się nie tylko do przygotowania przecieru czy warzywnego soku, ale również słodkiego dżemu.
Makaron caprese łączy w sobie to, co najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską - pomidory, oliwę, szynką parmeńską, mozzarellę oraz bazylię. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niewiele więcej niż ugotowanie makaronu.
Lato obfituje w warzywa, których zapach czuć przez skórkę. Dojrzewające w słońcu pomidory kupione od lokalnego rolnika lub zerwane ze swojego ogródka, są po prostu bezkonkurencyjne. Korzystając z czasu, gdy krzaczki uginają się od dorodnych okazów, w...
Sezon na wesela trwa w najlepsze. W tym roku prawdziwym hitem okazał się gulasz. Nam udało się, zdobyć przepis na to danie od weselnej kucharki. Poznaj go i zrób na obiad. Rodzina będzie zachwycona, bo gulasz jeszcze nigdy nie był tak smaczny.
Każdy kierowca dobrze wie, jakie są dopuszczalne prędkości w obszarach zabudowanych i poza nimi, zwłaszcza po znacznym wzroście kwot mandatów. Istnieje jednak pewna grupa użytkowników dróg, którzy nie zawsze są świadomi, że przekraczają prędkość.
Sernik na zimno sprawdzi się świetnie na letni deser. Poznaj niezwykle łatwy przepis i zaskocz swoich domowników. Ciasto zasmakuje im tak bardzo, że lepiej od razu zrób 2 blaszki. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka.
Gdy żar leje się z nieba, to warto przyrządzić lekki obiad na upały. Korzystam z tego przepisu i podaję młodą kapustę z dodatkami. Raz-dwa i smaczne danie trafia na mój stół.
Lato to czas, kiedy ogrody pękają w szwach od świeżych owoców. Wśród nich królują bezapelacyjnie porzeczki - czerwone, czarne i białe. Te pyszne i aromatyczne owoce doskonale nadają się do ciast, tart, dżemów i kompotów. Ale jest jeden deser, który z...