Na rynku Unii Europejskiej w pierwszej połowie roku, czyli w miesiącach od stycznia do czerwca, niepodzielnie rządzi hiszpańska papryka, a zwłaszcza ta z prowincji Almeria. Zarówno pod względem ilości, jak i wartości sprzedaży. Potwierdzają to dane Eurostatu z pierwszej połowy 2025 r. Artykuł Hiszpa...
Zobacz galerię zdjęć: Do stolicy polskiej koronki klockowej zjechały panie z całego kraju, ale też z wielu innych państw, również spoza Europy. Niedziela (07.09) była ostatnim dniem 26. Międzynarodowego Festiwalu Koronki Klockowej w Bobowej....
Ostatnie tygodnie i dni są bardzo trudne dla Donalda Trumpa. Mnożą się polityczne porażki, a bezwzględna lojalność Republikanów wobec prezydenta zaczyna pękać. — Ogniska oporu pojawiają się w różnych frakcjach Partii Republikańskiej, co musi niepokoi...
W świecie, gdzie czekoladki kuszą bardziej niż trening cardio, a brzuch ma swoje sekrety po zimie, ratunek może czaić się tam, gdzie najmniej się go spodziewasz – w... łazience. Kosmetyki wyszczuplające nie są już marketingowym mirażem, a realnym wsp...
Chcesz, aby twoje kanapki i obiady zyskały wyjątkowy smak? Papryka słodko-kwaśna metodą 2:1 to przepis, który pozwoli ci przygotować chrupiące, aromatyczne przetwory w domu. Dowiedz się, jak wybrać najlepszą paprykę i krok po kroku przygotować maryna...
Mało kto wie, że w Polsce znajduje się prawdziwe "zagłębie paprykowe". Niewielu z nas zdaje sobie też sprawę, jak cenna dla naszego zdrowia jest papryka oraz, że jej ostrość daje więcej, niż tylko doznania smakowe. Papryka dominuje w jesiennej kuchni...
Sezon na przygotowywanie przetworów wciąż trwa. Tym razem na tapet weźmiemy paprykę, która po zalaniu aromatyczną zalewą staje się unikatowym i dość nieoczywistym dodatkiem do dań. Co zrobić, żeby warzywo zachowało swoją chrupkość i intensywny kolor?...
Jeśli jesteś miłośnikiem przetworów, papryka po chorwacku to przepis, którego nie możesz przegapić. Znajdziesz tu połączenie dobrze znanej i lubianej w naszej kuchni papryki z wyrazistą zalewą na bazie musztardy. Do przygotowania przepisu możesz użyć...
Producent papryki: najgorszy sezon od pięciu lat, nie ma chętnych do skupu papryki. Ceny pięciokrotnie niższe niż rok temu, nie zwrócą kosztów produkcji