W okresie okołomenopauzalnym wiele kobiet zauważa przyrost masy ciała, nawet jeśli ich nawyki żywieniowe się nie zmieniają. Przybywa kilogramów, zwłaszcza w okolicy brzucha, a pierwsza myśl, jaka się wtedy pojawia, to: „muszę mniej jeść”. Okazuje się...
Jesz zdrowo, a waga stoi w miejscu? Winowajcą może być twój zegar biologiczny. Badania pokazują, że pora posiłku może być równie ważna jak to, co masz na talerzu.
Tradycyjne, obfite śniadania w formie bufetu powoli odchodzą do lamusa. Powód? Marnotrawstwo żywności i nadmierna konsumpcja. Coraz więcej hoteli zastępuje je m.in. "dedykowanymi" posiłkami przygotowanymi przez szefa kuchni, porcjowanymi daniami czy...
Niektóre pokarmy mogą wpływać na działanie leków, co czasem prowadzi do nieoczekiwanych efektów. Naukowcy badają te interakcje, aby poprawić skuteczność terapii – informuje BBC. Sprawdź, czego unikać, gdy przyjmujesz leki.
Z wiekiem zmienia się nie tylko to, co ląduje na naszych talerzach, ale i godziny, w których sięgamy po posiłki. I jak się okazuje, ma to większe znaczenie, niż dotąd sądzono, szczególnie dla seniorów. Najnowsze badania zespołu z Mass General Brigham...
Coraz więcej badań wskazuje, że nie tylko to, co się je, ale także kiedy się to robi, ma wpływ na zdrowie. Pory posiłków oddziałują na metabolizm, sen i ogólną kondycję organizmu, dlatego od lat są przedmiotem zainteresowania lekarzy i dietetyków. Ws...
Na szybko, na ciepło, na początek dnia – parówki sprawdzają się, gdy chcemy zjeść śniadanie w pośpiechu i na dłużej zaspokoić głód. Lubią je dzieci – są więc takim „pewniakiem” rodziców, choć podawanie ich wywołuje też pewne poczucie winy, bo jednak...
Mrożenie mięsa wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad, aby uniknąć problemów zdrowotnych. Doświadczony rzeźnik podzielił się swoimi wskazówkami. Niektóre z nich mogą naprawdę zaskoczyć.
Chcesz zatrzymać smak lata na długie, zimowe miesiące? Poznaj sprawdzony sposób na sos warzywny do mięsa, który przygotujesz w dwóch wersjach – klasycznej z octem i delikatnej bez octu.
Gdy lasy zapełniają się grzybami, warto jest przygotować nie tylko sosy i farsze, ale zrobić z nich główną gwiazdę posiłku, a w tej odsłonie idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad.