Wołowina to szlachetne mięso o wyjątkowym smaku. Czy jest smaczniejsza od wieprzowiny, lub drobiu? Zdania w tej dziedzinie są podzielone. Każdy ma inne preferencje kulinarne, ale gulaszu, steków i zrazów, nikt nie odmówi. Zależnie od tego, czy mięso pieczesz, dusisz czy gotujesz, powinieneś postępow...
W ostatnim posiedzeniu grupy roboczej „Hodowla zwierząt” Copa-Cogeca udział wzięła Krystyna Plata, wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych. Podczas spotkania omówio...
Nowe przepisy Unii Europejskiej, które dotyczą rozporządzenia EUDR, budzą wiele kontrowersji i pytań wśród rolników. Czy nowe przepisy utrudnią handel wołowina, jakie kolejne nowe obowiązki spoczną na rolnikach?
- Nie wierzę! Pan Premier Donald Tusk publicznie przyznaje, że nie rozumie, dlaczego argentyńska wołowina w Polsce jest tańsza od polskiej? Przecież doskonale Pan o tym wie! Cena argentyńskiej wołowiny to efekt prowadzonej przez Pana rząd polityki ro...
Wiemy, że spożywanie soli w nadmiernych ilościach może być szkodliwe dla serca, ale okazuje się, że ten składnik diety może mieć także negatywny wpływ na jeden z naszych zmysłów. Według nowego badania, częste dodawanie soli do posiłków wiąże się ze z...
Jaki jest najszybszy sposób na zdanie egzaminu na prawo jazdy? Wiele osób, które przystępują do kursu lub egzaminu, chciałyby go poznać. Niestety często to drobne detale wywołane stresem sprawiają, że przyszli kierowcy wciąż będą jeszcze musieli pocz...
Każdy pracownik podczas korzystania ze zwolnienia lekarskiego powinien uważać na ten szczegół. Okazuje się, że jeden niepozorny błąd może wiązać się z poważnymi konsekwencjami. Jeżeli nieprawidłowości wyjdą na jaw, może skończyć się nawet utratą zasi...
Przekazywanie pieniędzy członkom rodziny jest regulowane konkretnymi przepisami, o czym wiele osób nie wie lub zapomina. Niestety wymówka ta nie uchroni nas przed koniecznością zapłacenia podatku, jeśli nie dotrzymamy wyznaczonego terminu. Istotna bę...
Choć rosół od pokoleń króluje na polskich stołach, szczególnie w niedzielne popołudnia, czasem nie wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Bywa mętny, mało esencjonalny i brakuje mu wyrazistego smaku. Na szczęście za ten efekt najczęściej odpowiada jede...