Próbowałeś kotleta rzymskiego? Jeśli jeszcze nie, to polecam to znakomite danie. Dosłownie rozpływa się w ustach i zaskakuje smakiem. Zjedzą go nawet wegetarianie. Kotlet rzymski jest najlepszy na piątkowy obiad.
Zwykle rybę podaję na obiad w piątek. Wcześniej smażyłam dorsza w panierce, ale teraz przyrządzam go w inny sposób. Z apetycznymi dodatkami pieczona ryba nie ma sobie równych. Tak obiad jest pyszny, ale też bardzo zdrowy.
To jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na bakłażana. Na pewno można dodać jeszcze jedno naj - najpyszniejszych. Tak właśnie to warzywo przygotowuje się na Sycylii, a wiadomo, że Włosi potrafią zrobić cuda z bakłażanów. I oczywiście bez sera...
Zabytkowa plebania kościoła świętej Anny w Wilanowie poddawana jest ociepleniu. O sprawie dowiedział się konserwator zabytków, który nie wydał pozwolenia na takie działanie. Prace wstrzymano, a proboszcz będzie musiał przywrócić budynkowi pierwotny s...
Kotlety mielone to po dziś dzień obowiązkowa pozycja na polskich stołach. Jednak mają też swoją zapomnianą odmianę. Warto czasem wracać smakiem do dawnych wariantów dań. Te kotlety były przysmakiem w barach mlecznych i na stołówkach.
Stripsy z KFC są legendarne, jednak nie zawsze ma się do nich dostęp. Czasami przechodzi również ochota na mięso. Wtedy warto przypomnieć sobie poniższy przepis.Stripsy z cukinii świetnie imitują mięsną przekąskę, pięknie pachną, chrupią, a do tego s...
Ten przepis przywędrował do nas z Sycylii. Nie ma w nim jednak zbyt wiele egzotyki: to proste w przygotowaniu warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska. Bakłażan nadaje się na nie chyba nawet lepiej niż cukinia.
Kotlety schabowe dzięki panierce są smaczne i chrupiące. Niestety ta z bułki tartej to nie najlepszy wybór. Sprawdź, czym ją zastąpić i dlaczego będzie o wiele zdrowsza.
W końcu ruszył sezon na grzyby. W lasach można znaleźć już kurki, które tak lubimy. Pyszne grzyby pasują do wielu dań. Jednak jak wyczyścić kurki? Sposób mojej babci jest skuteczny, dlatego każdemu go polecam.
W czasie lipcowych upałów trudno myśleć o zimie. Jednak właśnie teraz w kwiecie wieku są warzywa. Dojrzałe i pełne smaku, można zamknąć je w słoiku w postaci sałatki, która zimą przypomni letnie dni.
Kiedyś jedliśmy głównie ziemniaczane. Dziś kotlety warzywne to wciąż rozrastająca się kategoria potraw, a w roli bazowych składników wciąż pojawiają się kolejne rośliny. Kalarepa jest jedną z nich.