Smak to niezwykle subiektywna kwestia. To, co jednemu smakuje wybornie, drugiemu może wydawać się obrzydliwe. Jednak, co jakiś czas pojawiają się nowe, zaskakujące połączenia smakowe, które burzą nasze kulinarne schematy i zmuszają nas do przewartościowania swoich preferencji. Jednym z takich odkryć...
Małe, uciążliwe stworzenia, które gromadzą się na owocach, to zmora naszych kuchni. Na szczęście są na nie sposoby. I choć zapobiegać lepiej niż leczyć, da się też pozbyć muszek owocówek. Poniżej zdradzamy jak.
Przyjęcie weselne piosenkarki Roxie Węgiel było prawdziwą ucztą dla fanów włoskich dań. Ale czy faktycznie takie potrawy pojawiłyby się też na weselu u Włochów? Zapytaliśmy o to ekspertkę - Cristinę Catese - włoską szefową kuchni i prezeskę Federazio...
Jesienią racuchy można smażyć nawet codziennie. Kiedy robi się chłodno, mamy przecież ochotę na coś ciepłego już od rana. Takie śniadania lubią nawet szefowe kuchni. Beata Śniechowska ma świetny patent na racuchy.
To nie jest kolejny sernik czy ciasto czekoladowe. Jogurtowy pychotek kradnie serca zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy szukają nieco nowości w słodkim menu.
Kruchy schab przełamany lekko cierpkimi owocami to połączenie, które błyskawicznie skradnie serce i szybko rozgości się w stałym menu. Świetnie sprawdzi się na imprezach, gdzie urzecze smakiem nawet najwybredniejszą teściową.
Czekoladowy spód, śmietankowa masa z sezonowymi owocami i delikatnie chrupiące wykończenie z jasnego ciasta to przepis na słodki sukces. Ten deser skrywa w sobie smaki lata z sadów i ogrodów.
Kruche ciasto wypełnione kremem z mascarpone oraz śmietanki, zwieńczone owocami to deser, który sam znika ze stołu. Cieszy oko i kubki smakowe, kusząc pięknymi kolorami. Znakomicie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje.
Ciasto francuskie idealne na deser. W połączeniu z owocami stworzysz słodką przekąskę, która trafi w gusta nawet najbardziej wymagającego domownika. Z tym sprawdzonym przepisem ten deser przygotujesz bez problemu. Zaryzykuj i zrób go nawet dzisiaj.
Omlet cesarski, Kaiserschmarrn, nazywany też omletem szarpanym to jedno z bardziej znanych dań austriackich. Można go jeść przez cały rok, przepis jest prosty, ale właśnie teraz jest najlepszy. Dlaczego? Sekret to śliwki, które wyjątkowo podkreślają...
Racuchy mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz je z jednym, owocowym dodatkiem. To słodkie danie w tej wersji pokocha cała rodzina. Poznaj przepis i przygotuj je nawet dzisiaj.