Na szybko, na ciepło, na początek dnia – parówki sprawdzają się, gdy chcemy zjeść śniadanie w pośpiechu i na dłużej zaspokoić głód. Lubią je dzieci – są więc takim „pewniakiem” rodziców, choć podawanie ich wywołuje też pewne poczucie winy, bo jednak słyszymy o tym, że są niezdrowe. Czy faktycznie ta...
Z wiekiem zmienia się nie tylko to, co ląduje na naszych talerzach, ale i godziny, w których sięgamy po posiłki. I jak się okazuje, ma to większe znaczenie, niż dotąd sądzono, szczególnie dla seniorów. Najnowsze badania zespołu z Mass General Brigham...
Coraz więcej badań wskazuje, że nie tylko to, co się je, ale także kiedy się to robi, ma wpływ na zdrowie. Pory posiłków oddziałują na metabolizm, sen i ogólną kondycję organizmu, dlatego od lat są przedmiotem zainteresowania lekarzy i dietetyków. Ws...
Na pierwszy rzut oka utopence mogą wydawać się dziwaczną przekąską – parówki w zalewie octowej z dodatkiem papryczek i cebuli nie wyglądają jak klasyczne danie obiadowe. Jednak jeśli dasz im szansę, szybko zrozumiesz, dlaczego w Czechach są tak popul...
Szukasz pomysłu na szybkie i efektowne przekąski na Halloween? Z ciasta francuskiego w kilka minut przygotujesz pyszne pizzerinki z pająkiem i zabawne parówki-mumie, które zachwycą dzieci i dorosłych. Są proste, chrupiące i wyglądają tak dobrze, że z...
Jesz zdrowo, a waga stoi w miejscu? Winowajcą może być twój zegar biologiczny. Badania pokazują, że pora posiłku może być równie ważna jak to, co masz na talerzu.
Tradycyjne, obfite śniadania w formie bufetu powoli odchodzą do lamusa. Powód? Marnotrawstwo żywności i nadmierna konsumpcja. Coraz więcej hoteli zastępuje je m.in. "dedykowanymi" posiłkami przygotowanymi przez szefa kuchni, porcjowanymi daniami czy...
Niektóre pokarmy mogą wpływać na działanie leków, co czasem prowadzi do nieoczekiwanych efektów. Naukowcy badają te interakcje, aby poprawić skuteczność terapii – informuje BBC. Sprawdź, czego unikać, gdy przyjmujesz leki.
W okresie okołomenopauzalnym wiele kobiet zauważa przyrost masy ciała, nawet jeśli ich nawyki żywieniowe się nie zmieniają. Przybywa kilogramów, zwłaszcza w okolicy brzucha, a pierwsza myśl, jaka się wtedy pojawia, to: „muszę mniej jeść”. Okazuje się...
Ponad 40 ekspertów z całego świata ostrzega przed ultraprzetworzoną żywnością, która promowana przez producentów, przyczynia się do wzrostu otyłości i przedwczesnych zgonów. Publikacja na ten temat pojawiła się w najnowszym wydaniu pisma "Lancet".