Na szybko, na ciepło, na początek dnia – parówki sprawdzają się, gdy chcemy zjeść śniadanie w pośpiechu i na dłużej zaspokoić głód. Lubią je dzieci – są więc takim „pewniakiem” rodziców, choć podawanie ich wywołuje też pewne poczucie winy, bo jednak słyszymy o tym, że są niezdrowe. Czy faktycznie ta...
Z wiekiem zmienia się nie tylko to, co ląduje na naszych talerzach, ale i godziny, w których sięgamy po posiłki. I jak się okazuje, ma to większe znaczenie, niż dotąd sądzono, szczególnie dla seniorów. Najnowsze badania zespołu z Mass General Brigham...
Coraz więcej badań wskazuje, że nie tylko to, co się je, ale także kiedy się to robi, ma wpływ na zdrowie. Pory posiłków oddziałują na metabolizm, sen i ogólną kondycję organizmu, dlatego od lat są przedmiotem zainteresowania lekarzy i dietetyków. Ws...
Na pierwszy rzut oka utopence mogą wydawać się dziwaczną przekąską – parówki w zalewie octowej z dodatkiem papryczek i cebuli nie wyglądają jak klasyczne danie obiadowe. Jednak jeśli dasz im szansę, szybko zrozumiesz, dlaczego w Czechach są tak popul...
Czosnek to warzywo, bez którego nie wyobrażam sobie kuchni. Dodaję go do zup, sałatek i robię z niego sos czosnkowy. Ostatnio bardziej zaczęłam zastanawiać się, jak wpływa na mój organizm.
Jesz zdrowo, a waga stoi w miejscu? Winowajcą może być twój zegar biologiczny. Badania pokazują, że pora posiłku może być równie ważna jak to, co masz na talerzu.
Tradycyjne, obfite śniadania w formie bufetu powoli odchodzą do lamusa. Powód? Marnotrawstwo żywności i nadmierna konsumpcja. Coraz więcej hoteli zastępuje je m.in. "dedykowanymi" posiłkami przygotowanymi przez szefa kuchni, porcjowanymi daniami czy...
Niektóre pokarmy mogą wpływać na działanie leków, co czasem prowadzi do nieoczekiwanych efektów. Naukowcy badają te interakcje, aby poprawić skuteczność terapii – informuje BBC. Sprawdź, czego unikać, gdy przyjmujesz leki.
W Stanach Zjednoczonych rośnie popularność mniejszych dań w restauracjach. Znana sieć, która przez lata przyzwyczajała klientów do „niekończących się” posiłków, dziś testuje skromniejsze zestawy w niższych cenach. Powód? Klienci liczą każdy dolar — i...