Niektóre ciasta wyglądają znacznie bardziej skomplikowanie niż to wynika z ich poziomu trudności. To właśnie piękno przepisów takich jak ten. W kilkanaście minut możemy przygotować ciasto, które wygląda jak z piekarni.
Kto nie odliczał czasu do wyjęcia ciasta z piekarnika? A potem rozczarowanie, bo babcia nie pozwalała go od razu kroić. Szczególnie restrykcyjna była w przypadku drożdżowego. "Nie jedz ciepłego, bo będzie cię bolał brzuch" - znacie to? Przekonajcie s...
Łatwo wpaść w samouwielbienie po przygotowaniu, a może nawet wykreowaniu, tak nietuzinkowego ciasta bez pieczenia jak to. Wystarczy garść ulubionych owoców, odrobina wyobraźni i kilka wolnych chwil.
Gdzie jada się najlepsze pierogi w Polsce? Ci, którzy odwiedzając co roku Szczerbin, bez dwóch zdań wskazują tę wieś w gminie Łobżenica. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich, a także uczestnicy konkursu kulinarnego na najlepsze pierogi, dwoją się i troją,...
Klasyczne naleśniki nie mają sobie równych, jednak nawet najlepsze danie może się znudzić. W takiej sytuacji warto albo sobie od danej potrawy odpocząć, albo coś w niej zmienić. Ja postanowiłem zastosować drugą poradę.Wydawać by się mogło, że naleśni...
Nie masz pomysłu na dzisiejszy deser? Ciasto Pysznotka rozwiąże ten problem. Z przepisem z tego artykułu przygotujesz je niezwykle łatwo, dlatego czym prędzej poznaj sposób i o smaku słodkiej przekąski przekonaj się sama.
Połączenie sernika bez pieczenia i szarlotki to najlepsze z dwóch światów polskich ciast. Warto sięgnąć po taki przepis w sezonie na jabłka. Przysmak ten, dosłownie i w przenośni, rośnie na drzewach i niektórzy nie nadążają z przerobem jabłek na pysz...
Sernik bez spodu to doskonały wybór dla miłośników lekkich i puszystych wypieków. Brak spodu sprawia, że sernik jest mniej kaloryczny i prostszy w przygotowaniu, a jego delikatna masa serowa zadowoli każde podniebienie. Oto przepis na sernik bez spod...
Wśród sposobów na spulchnienie ciasta, nawet przaśnego, jest jeden, o którym często zapominamy. A przecież nawet naleśnikom przyda się składnik, dzięki któremu będą jeszcze lżejszą przekąską.
Fale Dunaju to jeden z deserów, który w zeszycie babci ma najbardziej poplamioną kartkę - cały czas jest w użyciu. Przepada za nim cała rodzina. Ja jednak stawiam na delikatne odświeżenie przepisu, zamieniając wiśnie na inne owoce. Chociaż aż ciężko...
Te owoce są często pomijane przy wypiekach, a szkoda. Mają wiele witamin i smakują naprawdę wybornie. Mowa oczywiście o czerwonej porzeczce, która zanurzona w budyniowej piance i posypana kruszonką jest rajem dla podniebienia.