Naturalny antybiotyk, płynne złoto, lecznicza broń - miód doczekał się wielu mniej i bardziej szumnych określeń. I mimo że trudno odmówić mu prozdrowotnych właściwości, uwagę należy zwrócić na to, z jakim surowcem mamy do czynienia. Bo nie wszystko złoto, co się świeci.
Miód jest jednym z najzdrowszych produktów naturalnych. Ten dostępny w sklepach nie zawsze taki jest i należy unikać go jak ognia. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakiego miodu unikać oraz dlaczego.
Ser jest doskonałym uzupełnieniem wielu potraw, podkręcając ich smak, a także dostarczając cennego wapnia do naszej diety. Należy jednak pamiętać, że na niektóre tego typu produkty powinny pojawiać się na naszych stołach jedynie sporadycznie.
Kawa jest prawdopodobnie najpopularniejszym napojem na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie leniwego poranka bez filiżanki aromatycznej małej czarnej. Niestety, nie każdy rodzaj kawy zasługuje na uwagę. Szczególnie jeden powinniśmy omijać szerokim...
Mięso mięsu nierówne. Choć mielone to jeden z produktów, po które sięgamy najczęściej, niektórych jego rodzajów warto unikać. Dokładniej wczytujmy się więc w napisy na opakowaniu.
Choć w świecie kawy w ostatnich latach dokonał się prawdziwy przewrót, wciąż uznaniem cieszą się tzw. kawy 3 w 1. Warto jednak zapoznać się z ich składem, a potem… sięgać po nie jak najrzadziej. A najlepiej wcale.
Mięso oddzielane mechanicznie (MOM) to produkt spożywczy, który budzi wiele kontrowersji. Dietetycy ostrzegają przed jego spożywaniem ze względu na znikome wartości odżywcze oraz potencjalne zagrożenia zdrowotne.
Ser często gości na naszym stole. Jadamy go z chlebem i dodajemy do wielu potraw. Jednak czasem warto zrezygnować z jedzenia tego produktu. Szczególnie jeśli jest to najgorszy rodzaj sera. Podpowiadamy, jaki ser należy omijać szerokim łukiem.
Miód to naturalny rarytas, który gwarantuje nam smak i wyjątkowe wartości odżywcze. Jednak należy pamiętać, by nigdy nie przechowywać go w miejscu, który odbierze mu cenne wartości i sprawi, że miód będzie twardy jak kamień. Tego miejsca unikaj jak o...
Sezon na pomidory w pełni, krzaczki uginają się od dorodnych okazów, a ich zapach unosi się w powietrzu. Doskonale pasują do sałatek, zamienią w pyszny sos, urozmaicają kanapkę, a i znajdą się też amatorzy wcinania ich jak jabłko. To czerwona bomba w...