Czosnek winnicowy [Allium vineale] zwany dzikiem szczypiorkiem jest gatunkiem pospolitym w Europie, rzadko uprawiany. W niektórych regionach traktowany jako inwazyjny The post Czosnek winnicowy z pól – smaczny, zdrowy dodatek w kuchni appeared first on Sekrety-zdrowia.org.
W wielu sklepach, a zwłaszcza w większych marketach, można znaleźć różne odmiany czosnku. Bez względu na to, czy jest sezon na polskie warzywa, czy nie, hurtownie skupują chiński czosnek, który jednak różni się od polskiego – zarówno wyglądem, jak i...
Uważasz, że konkretny termin sadzenia czosnku zimowego nie ma żadnego znaczenia? Mylisz się! Może wydać skromny plon lub nie będzie go wcale, gdy nie dopilnujesz terminów. Posadź go w tych dniach, a za kilka miesięcy zbierzesz główki wielkie jak pięś...
Kiedy sadzimy czosnek zimowy? Najlepszy termin to wrzesień - ziemia wciąż jest ciepła, a noce robią się już chłodniejsze. Dzięki temu ząbki zdążą się dobrze ukorzenić, ale pędy nie wybiją się zbyt wcześnie. Tak przygotowana roślina spokojnie przetrwa...
Moc czosnku w zabijaniu poważnych infekcji jest legendarna. Nowe badanie dowodzi, że jest to prawdą również w przypadku jednej z najczęstszych infekcji u kobiet: bakteryjnego zapalenia pochwy. W obiecującym badaniu zatytułowanym “Porównanie ter...
Czosnek z Egiptu wbija się z sukcesem na unijny rynek. Czy zagrozi on europejskim producentom tych warzyw? Czy polscy producenci są gotowi na konkurencję z tego kierunku? Artykuł Czosnek z Egiptu zaleje rynek? Czy polscy producenci mają powody do oba...
Zażywamy leki dla poprawy zdrowia i staramy się zdrowo odżywiać – wydaje się, że nie ma tutaj nic, co mogłoby się wykluczać. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że są pułapki – które mogą wywołać działanie odwrotne i zaszkodzić, zamiast pomóc. Jedną...
Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, ale pomyłka może kosztować życie. Kania, ceniony przysmak grzybiarzy, bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem.
Sezon jabłkowy to idealny moment, aby przygotować własny ocet jabłkowy. Dzięki prostemu przepisowi mojej babci możesz w kilka chwil nastawić ocet, który w pełni zastąpi sklepowy spirytusowy i wniesie do twojej kuchni naturalny aromat i zdrowe składni...
Sezon na grzyby wciąż trwa, gdyż lasy nieustająco pełne są różnorodnych okazów. Niestety zaraz obok smakowitych i jadalnych gatunków, znaleźć można również te trujące. Te swoim wyglądem zwodzą nawet doświadczonych grzybiarzy. Dobrze więc szczególnie...