Często ich nie doceniamy, bo wydaje się nam, że grzyby hodowlane nie mają zbyt wielu wartości odżywczych. A to błąd. Do boczniaków warto się przekonać. Badania wykazują, że zarówno grzyby leśne, jak i hodowlane mogą służyć zdrowiu i lepiej nie zapominać o nich w swojej diecie. Podpowiadamy, jak obch...
Śliwa należy do najpopularniejszych drzew sadowniczych, co oznacza, że rodzajów owoców także jest wiele. Owoce śliwki są smaczne i mają wiele witamin, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest wręcz niepodważalny. Mimo tego, śliwki wcale nie tak często g...
Zielone śliwki są znacznie mniej popularne od tych fioletowych, a szkoda. To niezwykłe owoce, które, oprócz tego, że doskonale nadają się na przetwory, mają mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie wpływają na trawienie i pracę serca, a nawet potrafią...
Kozieradka, znana również jako fenegryka lub greckie siano, jest przyprawą o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Choć często pomijana na półce z przyprawami, warto zwrócić na nią uwagę. Może wspomagać trawienie, regulować poziom cukru we krwi i p...
Nadaje niepowtarzalnego, cytrusowego posmaku licznym potrawom i napojom przygotowywanym przez mieszkańców Indii, Tajlandii czy Wietnamu. Jednak trawa cytrynowa sprawdzi się także w polskiej kuchni. Jak ją ciekawie wykorzystać?
Dawniej często gościła na stołach Polaków, w szczególności przy okazji świąt. Dziś została wygryziona przez znacznie popularniejsze mięso z kurczaka czy indyka. Warto jednak przywrócić ją do łask, bo to prawdziwy rarytas.
Rodzice oraz opiekunowie dzieci są często zmuszani do pokrycia opłat za dowóz oraz przygotowanie obiadów/cateringu w szkołach. Prawo stanowi jednak inaczej. Co dokładnie są zobowiązani opłacać rodzice, a co placówka? Odpowiadamy.
W drodze do pracy często wybieram rower. Dlaczego? Z wielu powodów, a jednym z nich jest codzienna dawka ruchu i lepsze krążenie. Jednak jazda po Warszawie w korkach bywa udręką. Dla obu stron. Nie jestem po stronie rowerzystów, ale zdrowego rozsądk...
Włosi uwielbiają przestrzegać rytuałów związanych ze spożywaniem kawy. Dlatego podczas włoskich wakacji, ale też w Polsce w dobrych kawiarniach, można spotkać się z espresso podanym ze szklanką wody. Czemu służy taka praktyka serwowania kawy?