Krytykowano ją, że "cienko jada". Mimo to powszechnie nielubiana królowa Bona zdecydowanie wzbogaciła polską kuchnię. Ale wcale nie o włoszczyznę...
Ilość odsłon: 12
źródło: https://pysznosci.pl/s/ciekawostkihistoryczne-pl/polacy-zajadali-sie-tymi-potrawami-do-syta-kiedy-krolowa-bona-je-poznala-byla-zalamana,7074152795077152a
kategoria: rozrywka, 2024-09-26 06:07:03
Inne znaleziska:
34 Nasi dziadkowie zajadali się tym daniem w piątki. Nas dziwi to połączenie
pysznosci.pl
Chociaż przed laty kuchnia naszych dziadków bardzo przypominała tę współczesną, to są dania, które dziś budzą w wielu osobach zdumienie. Gdy kalendarz z odrywanymi kartkami wiszący na kuchennej szafce znów wskazywał piątek, dziadkowi aż zacierali ręc...
pysznosci.pl, 2024-09-06 08:27:03
2024-09-06 08:27:03
21 Na stołówkach w PRL wszyscy zajadali się bufetówką. Pasuje do każdego dania
pysznosci.pl
Surówka to obiady musi być, w szczególności do typowego kotleta z ziemniakami. Kiedy zabraknie już pomysłów, co dorzucić do menu, sięgnij po przepis na pyszną surówkę bufetową.
pysznosci.pl, 2024-09-12 13:49:03
2024-09-12 13:49:03
11 Dawniej wszyscy zajadali się ze smakiem. Niektórzy na sam widok mają mdłości
pysznosci.pl
Podroby w Polsce mają naprawdę długą tradycję. Dawniej bywały rarytasem, który dostać można było w wielu restauracjach uznawanych za te lepsze. Dziś niektórzy odwracają wzrok i zdecydowanie odmawiają jedzenia. Jeśli jednak ktoś chce się do podrobów p...
pysznosci.pl, 2024-09-23 09:08:03
2024-09-23 09:08:03
27 Nasi dziadkowie zajadali nie tylko w piątki. Pyszne i zdrowe kotlety, o których zapomnieliśmy
pysznosci.pl
Kotlety jajeczne to klasyczne polskie danie, które kiedyś regularnie pojawiało się na stołach i to nie tylko w piątki, gdy ze względu na post nie jadano mięsa. Kotlety te, choć dziś nieco zapomniane, nadal mają wiele do zaoferowania – są smaczne, tan...
pysznosci.pl, 2024-07-29 16:06:03
2024-07-29 16:06:03
20 Nasi dziadkowie zbierali w lesie i zajadali. My zapomnieliśmy, a wspiera serce i pęcherzyk żółciowy
pysznosci.pl
Brusznica, obok borówki czarnej (nazywanej jagodą), borówki bagiennej (pijanicy), borówki halnej i żurawiny, jest jedną z pięciu występujących na terenie Polski dzikich borówek. Borówka brusznica dojrzewa szybciej niż borówka czarna, czyli...
pysznosci.pl, 2024-08-02 21:38:04
2024-08-02 21:38:04
12 W PRL-u były niemal w każdym domu co piątek. Nasi dziadkowie zajadali, a my zapomnieliśmy
pysznosci.pl
Wszyscy pamiętamy je z dzieciństwa. Takie kotlety robiły nasze mamy i babcie. Potrzebne składniki zawsze były pod ręką. Warto sobie przypomnieć smak tego wegetariańskiego dania.
pysznosci.pl, 2024-10-25 14:48:02
2024-10-25 14:48:02
1 Kiedyś zajadali je wszyscy, dziś jest zapomniane. To najzdrowsze mięso, jakie może być
smakosze.pl
Mięso często gości na naszych stołach. Z reguły wybieramy dania z wieprzowiny, wołowiny, czy kurczaka. Jednak te rodzaje mięsa nie należą do najlepszych. Okazuje się, że najzdrowszym mięsem jest to, o którym tak rzadko pamiętamy. 
smakosze.pl, 2024-11-01 14:53:03
2024-11-01 14:53:03
23 Diesel mało pali i ma dobrą dynamikę. Polacy wciąż kochają używane auta z tymi silnikami i sprowadzają je na potęgę
francuskie.pl
Używane samochody cieszą się w Polsce ogromną popularnością. I chociaż ponad połowę rejestracji stanowią auta z benzyną, to diesel znajduje od niej tuż o krok.  Powody są oczywiście: silniki wysokoprężne mało palą i zapewniają dobrą dynamikę. W naszy...
francuskie.pl, 2024-08-06 14:07:03
2024-08-06 14:07:03
23 Zetrzyj na tarce cukinię i połącz z tymi składnikami. W głowie sie nie mieści co z tego wychodzi
smakosze.pl
Szukasz inspiracji na wyjątkowy deser? Poznaj przepis i przygotuj z niego znakomite ciasto. Jego smak bierze się z głównego składnika, o którym nigdy byś nie pomyślała, że nada się na deser. W łatwy i szybki sposób zrobisz go nawet dzisiaj. Nie wierz...
smakosze.pl, 2024-07-26 13:45:02
2024-07-26 13:45:02
17 Ostatnio zrobiłem fasolkę szparagową z tymi dodatkami. Bułka tarta może się schować
smakosze.pl
Oto szybki przepis na danie z fasolką szparagową, które wielu nie przyszłoby do głowy. Te uwielbiane przez wielu strączki zmieniają się dzięki niemu w obiad z prawdziwego zdarzenia.
smakosze.pl, 2024-07-30 13:11:06
2024-07-30 13:11:06