Rolnicy mają dość. Wielu z nich, załamując ręce, patrzy na to, jak plon ich wielomiesięcznej pracy gnije na polu. Tymczasem na polskie stoły trafiają warzywa z importu. “Dość polityki plastra na ranę”, mówią gospodarze i domagają się konkretnych działań.
Mamałyga – danie, które w Rumunii króluje częściej niż ziemniaki i ryż, w Polsce budzi ciekawość (i czasem uśmiech). Choć nazwa brzmi egzotycznie, to prosta, sycąca potrawa z mąki kukurydzianej, którą możesz przygotować w kilkanaście minut.
Nowe BMW obrastają krzakami w Chinach, bo lokalni klienci odwracają się od europejskiej motoryzacji. Ukazujący nietypowe zjawisko filmik, który robi właśnie furorę w sieci, świetnie podsumowuje coraz trudniejszą sytuację europejskiej branży motoryzac...
W sierpniu i wrześniu sadownicy mają pełne ręce roboty. To czas zbioru grusz, śliwek czy jabłek. Niestety jakość plonów czasami nas rozczarowuje – owoce, nawet wiszące na drzewach są parszywe i nie nadają się do jedzenia. Dlaczego się psują? Pr...
Dziś dzieci w szkołach jedzą obiady z zagranicznych cateringów, z produktów często niewiadomego pochodzenia z proszku, z odpadów, z drugiego końca świata. Pacjenci w szpitalach dostają jedzenie, które nie leczy, ale odbiera chęć do życia. W tym samym...
Jak uratować storczyka, gdy jego liście żółkną, a korzenie robią się oślizgłe? Choć taki widok może przerazić, w wielu przypadkach roślinę da się jeszcze ocalić. Najważniejsze to szybko rozpoznać przyczynę i zareagować, zanim proces gnicia się rozprz...
Czy wołowina wkrótce stanie się mięsem deficytowym? Pogłowie bydła spada na całym świecie, a ceny idą w górę. Polacy zaczynają odczuwać to w swoim kieszeniach, bo od pewnego czasu nie jesteśmy tylko miłośnikami schabowych - wołowiny jemy coraz więcej...
Od dwóch lat każdy z pacjentów świdnickiego szpitala na stronie internetowej Samodzielnego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Świdnicy mogą przeczytać i zobaczyć, co jedzą. Placówka jest jedną z 43 na Dolnym Śląsku, które uczestniczą w pilotażowym ministers...
Ryby zyskują na znaczeniu w diecie Polaków, głównie dzięki temu, że dostarczają białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególną popularnością cieszy się jeden gatunek, który nasi rodacy jedzą w ogromnych ilościach, wierząc w jego korzystny wpływ na...
Pracownia badawcza Ipsos zbadała związek między tym, jak często popularne mięsne klopsiki trafiają na stoły Norwegów, a tym, jak oni głosują. Okazuje się, że najwięcej klopsików jedzą zwolennicy populistycznych ludowców z Partii Centrum i wyborcy skr...