Doprawianie rosołu to prawdziwa sztuka. Gdy przypraw jest zbyt dużo, traci zrównoważony, harmonijny smak. Minimaliści twierdzą, że wystarczy tylko sól i pieprz. Jednak lista przypraw pasujących do rosołu jest dłuższa. Które z nich wybierasz?
Gdy na zewnątrz coraz chłodniej szukamy smacznego sposobu, by się rozgrzać. Idealny do tego będzie rosół z wyjątkową przyprawą. Dzięki niej zupę zjemy ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.
Cukinia słynie z delikatnego i świeżego smaku. Warto z tego lubianego warzywa wyczarować pyszne danie. Smażona cukinia z aromatycznymi przyprawami sprawi, że chętnie sięgniesz po dokładkę tej potrawy. Zrobisz ją w prosty sposób dzięki temu przepisowi...
Oto nietypowy przepis na zupę krem. Zazwyczaj przygotowujemy ją ze zmiksowanych w zupie warzyw. Tym razem treściwy posiłek zawdzięczamy zagęszczeniu dania mąką. Efekt jest niezwykły.
Rosół, to niekwestionowany król polskich kuchni. Jego głęboki smak i aromat to efekt połączenia starannie wyselekcjonowanych składników i odpowiednich przypraw. Choć wielu z nas dodaje do rosołu jedynie sól i pieprz, istnieje wiele innych sposobów na...
Zwyczajna roślina czy zioło o wielkiej mocy? Wyróżnia się dobroczynnym działaniem. Ta roślina polecana jest dla poprawy zdrowia i urody, pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi, działa wykrztuśnie, antybakteryjnie...
Pasztet z cukinii smakuje na ciepło i na zimno. Ten pyszny domowy wyrób zachwyca dzięki pewnemu składnikowi. Tajemnicą smaku pasztetu z cukinii jest przyprawa, którą dodaję do tego warzywnego smakołyku.
Pomidory nie tylko jako składnik kanapek i sałatek. Będą smakowały jeszcze lepie. Wystarczy, że poznaj przepis i przygotujesz pomidory z piekarnika. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać je bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Prawdziwy cynamon był kiedyś tak cenny jak złoto. Teraz musi stawić czoła potężnemu rywalowi, który jest 10 razy tańszy, choć w dużych ilościach może być niezdrowy. Dlaczego cynamon ze Sri Lanki uważany jest za najlepszy na świecie? Jak go rozpoznać...
Gdy dodajemy przyprawy do potraw, posiłkujemy się najczęściej przepisem. Bywa, że stosujemy metodę „na oko”. Najważniejsze, żeby zgadzał się smak i zapach. A może co innego powinno nas interesować — na przykład skład? W jednej z przypraw już odkryto...