Jakie korzyści ma dieta śródziemnomorska? Jadłospis bogaty w rośliny strączkowe, warzywa, owoce i oliwę ma korzystny wpływ nie tylko na serce i mózg. Badacze wykazali teraz jeszcze jeden pożytek. Chodzi o dziąsła.
Rosół zazwyczaj gotowany jest w dużym garnku, przez co sporo zostaje na drugi dzień. Chcąc wykorzystać tę porcję bulionu, warto sięgnąć po przepis na “najzdrowszą zupę świata”. Jest banalna w wykonaniu i genialna w smaku, a do tego pełen właściwości...
Pomidor ananasowy to egzotyczna odmiana, która zaskakuje wyglądem i smakiem. Jego właściwości i zastosowanie w kuchni powodują, że staje się coraz bardziej popularny. Odkryj, dlaczego jest taki wyjątkowy i jak wykorzystać jego pełen potencjał w codzi...
Gęsia wątróbka uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych podrobów, a mimo to rzadko gości na polskich stołach. To źródło żelaza i białka, które działa na serce niczym naturalny zastrzyk energii.
Jeśli już wybieramy wątróbkę na obiad, zazwyczaj sięgamy po drobiową, która jest delikatniejsza i łatwiejsza w obróbce niż wołowa czy wieprzowa. Jednak zapominamy o wątróbce cielęcej, a jest ona znacznie bardziej wyrafinowana od podrobów z kurczaka,...
Sardynki w puszce to produkt, który zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków na całym świecie. Choć w Polsce wciąż nie cieszą się dużą popularnością, eksperci podkreślają ich wyjątkowe wartości odżywcze i zalecają włączenie ich do codziennej di...
Czy w czasach, w których ledwo udaje nam się znaleźć czas na odpoczynek i przyjemności jest jeszcze miejsce na gotowanie pełnowartościowych posiłków? Bardzo często nie, czego efektem jest niezbilansowana dieta, oparta na mrożonkach i fast-foodach. Ma...
Jak co roku latem wiele osób szuka błyskawicznych metod na zrzucenie kilku kilogramów. Mono dieta, która opiera się na jedzeniu tylko jednego rodzaju produktu, na pierwszy rzut oka wydaje się prostym rozwiązaniem, ale może prowadzić do poważnych prob...
Sylwia Bomba, znana z programu "Googlebox. Przed telewizorem", przeszła spektakularną metamorfozę i schudła 30 kg. Kluczem do sukcesu była dieta o niskiej kaloryczności, którą celebrytka chętnie dzieli się w mediach społecznościowych. Jak wygląda jej...
Neandertalczycy, uważani dotąd za wielkich mięsożerców, spożywali zaskakująco zróżnicowaną dietę, do której należało nie tylko mięso dużych zwierząt, ale też rośliny strączkowe, skorupiaki oraz robaki i larwy znajdowane w rozkładającym się mięsie.
Dieta pudełkowa to dziś nie tylko wygoda, ale coraz częściej także świadomy wybór stylu życia. W miastach takich jak Żywiec, gdzie dynamiczne tempo pracy miesza się z bliskością natury i lokalną tradycją, catering dietetyczny zdobywa popularność nie...