Gęsia wątróbka uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych podrobów, a mimo to rzadko gości na polskich stołach. To źródło żelaza i białka, które działa na serce niczym naturalny zastrzyk energii.
Jeśli już wybieramy wątróbkę na obiad, zazwyczaj sięgamy po drobiową, która jest delikatniejsza i łatwiejsza w obróbce niż wołowa czy wieprzowa. Jednak zapominamy o wątróbce cielęcej, a jest ona znacznie bardziej wyrafinowana od podrobów z kurczaka,...
Niepozorne i rzadko wybierane w mięsnym, żołądki drobiowe kryją w sobie prawdziwe bogactwo smaku i wartości odżywczych. Jeśli chcesz odkryć kulinarny potencjał tych podrobów, wypróbuj nasz sprawdzony przepis na gulasz z drobiowych żołądków – aromatyc...
Soczysta i miękka karkówka to prawdziwa gratka dla miłośników mięsa. W tej wersji, pieczona powoli w piekarniku, dosłownie rozpływa się w ustach zarówno na ciepło jak i na zimno.
W tym roku spożycie czekolady w Polsce spada nawet o 7 proc., co jest zjawiskiem niespotykanym od trzydziestu lat. Spadek wynika m.in. ze wzrostu cen słodyczy czekoladowych, będącego efektem globalnych podwyżek kosztów surowców, przede wszystkim kaka...
Chleb, ziemniaki, płatki na szybko przed pracą – brzmi niewinnie. A jednak właśnie w takich produktach może ukrywać się metal, którego lekarze woleliby nie widzieć w naszej diecie. Francuscy medycy alarmują: rośnie ryzyko narażenia na kadm, substanc...
Pomidor ananasowy to egzotyczna odmiana, która zaskakuje wyglądem i smakiem. Jego właściwości i zastosowanie w kuchni powodują, że staje się coraz bardziej popularny. Odkryj, dlaczego jest taki wyjątkowy i jak wykorzystać jego pełen potencjał w codzi...
Rosół zazwyczaj gotowany jest w dużym garnku, przez co sporo zostaje na drugi dzień. Chcąc wykorzystać tę porcję bulionu, warto sięgnąć po przepis na “najzdrowszą zupę świata”. Jest banalna w wykonaniu i genialna w smaku, a do tego pełen właściwości...
Sardynki w puszce to produkt, który zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków na całym świecie. Choć w Polsce wciąż nie cieszą się dużą popularnością, eksperci podkreślają ich wyjątkowe wartości odżywcze i zalecają włączenie ich do codziennej di...
Jakie korzyści ma dieta śródziemnomorska? Jadłospis bogaty w rośliny strączkowe, warzywa, owoce i oliwę ma korzystny wpływ nie tylko na serce i mózg. Badacze wykazali teraz jeszcze jeden pożytek. Chodzi o dziąsła.