Ogórki kiszone to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych polskich przysmaków, jednak warto eksperymentować z różnymi dodatkami, aby odkryć nowe, zaskakujące kompozycje smakowe. Dzisiaj pragnę podzielić się z wami sekretem, który sprawi, że wasze ogórki kiszone staną się prawdziwym hitem! To niepozorny plasterek, który wniesie do słoika nutę pikantności i głębi smaku, zachwycając każdego, kto spróbuje.
Z gruszek można wiele wycisnąć: od soków, przez przeciery, dżemy i nalewki, skończywszy na zupie, zwanej grusconką. Kiedy jednak przetestowałam przepis na gruszki w occie, odkryłam prawdziwe powołanie tych owoców. Powiedzieć, że w tym wydaniu są dosk...
Do słoików nie tylko ogórki kiszone. Poznaj przepis, z którym przygotujesz zaskakująca przekąskę z ogórków i kilku innych warzyw. Smak, jak i cała kompozycja zadziwi każdego, ale warto zaryzykować.
Chociaż o wiele lepiej znany jest nam widok charakterystycznych kwiatów, to troski o nasze zdrowie zainteresować się powinniśmy przede wszystkim pestkami. Wyglądają niepozornie, ale skrywają w sobie bardzo cenne substancje. To jeden z najlepszych nat...
Domowa kiełbasa jest nie tylko smaczna, ale też łatwa w przygotowaniu. Zrobisz ją bez wędzenia czy parzenia. Wystarczy zawinąć mięso w folię i włożyć do piekarnika. Wyjdzie prawdziwy rarytas, który zjesz z apetytem.
Sezon na ogórki trwa w najlepsze, co dla wielu z nas oznacza czas na przygotowanie pysznych, domowych przetworów. Sałatki, zupy, a przede wszystkim kiszonki – to podstawowy ogórkowy repertuar. Ale wśród tej klasyki nie może zabraknąć hitu ostatnich l...
Czyszczenie piekarnika to moja kuchenna zmora. Nie lubię tego robić, głównie dlatego, że szorowanie przypalonego tłuszczu jest czasochłonne. Długo szukałem sposobu, który ułatwi mi to zadanie i znalazłem.Dzięki niemu, zanim zdążą posprzątać całe mies...
Koperek jest znakomitym dodatkiem nie tylko do ziemniaków, ale i wielu innych dań. Dlatego poznaj metodę, dzięki której jego świeżość zachowasz na bardzo długo. Nie uwierzysz, jakie to proste i skuteczne. Kiedy poznasz ten sposób, już nigdy nie przec...
Kalafior najczęściej ląduje na naszych talerzach jako dodatek do dania głównego, sowicie polany roztopionym masłem. To warzywo sprawdzi się jednak również w innym, mniej codziennym wydaniu i świetnie zastąpi mięso.
Sezon na czereśnie trwa, więc wartko wykorzystać w pełni urodzaj drzewek owocowych i atrakcyjne ceny na rynku. Najpopularniejszym przetworem jest oczywiście kompot, osładzający niejeden domowy obiad. Ja stawiam jednak na zupełnie inny przepis.
Oto tradycyjny, bardzo stary sposób na peklowane mięso, które sprawdzi się świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki obiad można przygotować z wyprzedzeniem, a z kawałka niedrogiego mięsa wyczarować cuda.