Smaczna i rozgrzewająca zupa to dla wielu osób obowiązkowy element obiadu. Po zmiksowaniu kilku składników powstaje pyszny posiłek, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt z pewnością zadowoli całą rodzinę.
Oprócz gładkiego piasku, Mustikkamaa wciąż zachwyca mieszkańców Helsinek swoją wyjątkową, letnią atmosferą tuż za centrum miasta. Spacer przez most z Kalasatama lub Kulosaari zajmuje zaledwie 30 minut, a mimo to można poczuć się jak na łonie natury....
Zupa pomidorowa to jeden z tych smaków, które zna chyba każdy. Aromatyczna, lekko kwaskowa, pachnąca koperkiem lub bazylią – serwowana z ryżem, makaronem albo lanymi kluskami. Każdy dom ma na nią swój własny przepis. To zupa, która nie potrzebuje wie...
Obok knedlików i smażonego sera, miejsce na podium z przysmakami kuchni czeskiej zajmuje również kulajda. Niektórzy porównują ją do zupy koperkowej, ale nic bardziej mylnego – to zupełnie inna potrawa. Pachnie grzybami leśnymi, jest kremowa smaku, a...
Gdy pola dyni zaczynają się zapełniać, to znak, że nadszedł czas na przygotowanie aromatycznej, jesiennej zupy. Jeśli nie przepadasz za jej klasyczną wersją, wystarczy dodać słodko-kwaśny składnik, by zyskała znacznie więcej smaku.
Magda Gessler nie ma wątpliwości – choć Polacy uwielbiają gotować rosół na tym mięsie, według niej to największy błąd. Zupa traci wtedy smak, aromat i klarowność. Sprawdź, którego mięsa lepiej unikać i poznaj sprawdzony przepis na rosół Magdy Gessler...
To nie jest Andy Warhol bazujący na Marilyn Monroe i puszce zupy Campbell – przekazał podczas wernisażu wystawy „Andy Warhol. A Kind of Retrospective” jej kurator Wojtek Piotr Onak. Jak podkreślił w rozmowie z PAP Life, ta prezentacja w poznańskiej P...
Jeśli myślisz, że zupa fasolowa zawsze jest ciężka i "obciążająca", czas zmienić podejście. Dzięki małemu sekretowi, klasyczna fasolowa zyskuje głębię smaku, pozostając lekką i pożywną. Sprawdź, jak przygotować ją tak, by rozgrzewała, syciła i zachwy...
Frittatensuppe to potrawa charakterystyczna dla regionu alpejskiego. Rozgrzewa i dostarcza wartościowych składników odżywczych, a przy okazji pozwala na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia. Wszystko zmienia jeden dodatek.
Od kiedy istnieje świat, zupy są podstawą kuchni rosyjskiej. Za chwilę udowodnimy, że miłość do tej potrawy przeszła szybko do Polski. Wiele przepisów polskie zupy ma swoje korzenie w Rosji. Podobnie jak u nas, tak i w Rosji najlepszy bulion musiał m...