Obok knedlików i smażonego sera, miejsce na podium z przysmakami kuchni czeskiej zajmuje również kulajda. Niektórzy porównują ją do zupy koperkowej, ale nic bardziej mylnego – to zupełnie inna potrawa. Pachnie grzybami leśnymi, jest kremowa smaku, a jeden dodatek sprawia, że przebija wszystkie inne...
Przygotowując składniki na leczo, skupiamy się na wyborze papryki i dobrej kiełbasy. Jednak równie ważną rolę odgrywa tłuszcz, na którym smażymy warzywa. Węgrzy przygotowują leczo na smalcu z wytopionej słoniny. To baza, dzięki której potrawa nabiera...
Ogórki kiszone – któż ich nie lubi? Chociaż są dostępne w sklepach przez cały rok, to nie dorównują tym domowym. Są niskokaloryczne, chrupiące i smaczne. W sezonie na świeże ogórki gruntowe warto zrobić przetwory na zimę. Wyraziste w smaku kisz...
Rosja zaprezentowała nowego drona bojowego z karabinem Kałasznikowa, który ma być wszechstronną bronią na polu walki. Informację podał ukraiński portal Militarnyi.
Chleb to podstawowy produkt, który praktycznie zawsze znajduje się w polskiej kuchni. Śniadaniową klasyką są przecież kanapki w różnorodnych konfiguracjach. Jednak coraz więcej osób chce odejść od jedzenia pieczywa każdego dnia. Jakie są zatem opcje...
Jesień to czas, kiedy nasza odporność bywa wystawiona na próbę, a energia u wielu z nas spada szybciej niż liście z drzew. Na szczęście natura przygotowała dla nas prawdziwe superfoods - produkty, które nie tylko wzmacniają odporność, ale też dodają...
Sezon 1 w Battlefield 6 zbliża się wielkimi krokami, więc twórcy usprawniają popularną produkcję. Jednak oprócz wprowadzenia zmian do gry, twórcy przygotowali również ulepszenia dla nadchodzącego, wyczekiwanego trybu battle royale.
Dodają energii, nie podnoszą cukru, chronią serce. Płatki gryczane coraz częściej wypierają tradycyjną owsiankę z menu osób, które chcą dbać gospodarkę glukozową i lepsze trawienie. To świetna propozycja dla tych, którzy zmagają się z insulinoopornoś...
Grupa Lufthansa umocni swoją obecność na afrykańskim kontynencie – Kilimandżaro dołączy do sieci połączeń Brussels Airlines. Będzie to 18. kierunek Belgów w regionie subsaharyjskim. Brussels Airlines dodają Kilimandżaro. 18. miasto w Afryce
Moda na napoje kawowe ma to do siebie, że potrafi przesuwać granice. Czasem wręcz z takim rozmachem, że smak zaczyna brzmieć jak jakiś niekontrolowany i bardzo dziwny eksperyment kulinarny.
Zupa pomidorowa to jeden z tych smaków, które zna chyba każdy. Aromatyczna, lekko kwaskowa, pachnąca koperkiem lub bazylią – serwowana z ryżem, makaronem albo lanymi kluskami. Każdy dom ma na nią swój własny przepis. To zupa, która nie potrzebuje wie...