Dawniej często gościła na stołach Polaków, w szczególności przy okazji świąt. Dziś została wygryziona przez znacznie popularniejsze mięso z kurczaka czy indyka. Warto jednak przywrócić ją do łask, bo to prawdziwy rarytas.
Śliwa należy do najpopularniejszych drzew sadowniczych, co oznacza, że rodzajów owoców także jest wiele. Owoce śliwki są smaczne i mają wiele witamin, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest wręcz niepodważalny. Mimo tego, śliwki wcale nie tak często g...
Zielone śliwki są znacznie mniej popularne od tych fioletowych, a szkoda. To niezwykłe owoce, które, oprócz tego, że doskonale nadają się na przetwory, mają mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie wpływają na trawienie i pracę serca, a nawet potrafią...
Kozieradka, znana również jako fenegryka lub greckie siano, jest przyprawą o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Choć często pomijana na półce z przyprawami, warto zwrócić na nią uwagę. Może wspomagać trawienie, regulować poziom cukru we krwi i p...
Nadaje niepowtarzalnego, cytrusowego posmaku licznym potrawom i napojom przygotowywanym przez mieszkańców Indii, Tajlandii czy Wietnamu. Jednak trawa cytrynowa sprawdzi się także w polskiej kuchni. Jak ją ciekawie wykorzystać?
Często ich nie doceniamy, bo wydaje się nam, że grzyby hodowlane nie mają zbyt wielu wartości odżywczych. A to błąd. Do boczniaków warto się przekonać. Badania wykazują, że zarówno grzyby leśne, jak i hodowlane mogą służyć zdrowiu i lepiej nie zapomi...
Jest idealnie chrupiąca, a zdaniem wielu osób bije na głowę bułkę tartą. Panierka panko to japoński wynalazek, który podbija serca i żołądki konsumentów na całym świecie. Jeśli jeszcze go nie znałeś — najwyższy czas to nadrobić!
Kotlety mielone to potrawa, w której nic nie dzieje się przypadkiem. Tu ważną rolę odgrywają wszyscy aktorzy: użyte warzywa, przyprawy, dodatki, aż w końcu mięso. Wieprzowina? Jasne, to sprawdzony sposób, chociaż według nas wcale nie najlepszy. Nastę...
Jeśli myślisz, że dziczyzna jest zarezerwowana tylko dla doświadczonych kucharzy, to jesteś w błędzie. Nawet początkujący amatorzy gotowania mogą przygotować przepyszne danie z mięsa dzika. Dzisiejszym naszym bohaterem będą bitki z dzika, które podbi...
Niektórzy są pewniakami. "Była klasowym kujonem, więc wszyscy wiedzieli, że sobie świetnie poradzi. A tu klops!" Nie zdała, nie do końca z własnej winy. Czasem na egzaminie maturalnym zdarzają się nieprzewidziane sytuacje, które skutecznie utrudniają...