Na świecie występuje aż 5 milionów odmian grzybów. Niewiele z nich jest jadalna i smaczna. Jednak po jeden gatunek grzyba szczególnie warto sięgać. Jest super zdrowy i znajdziemy go w polskich lasach. Trudno pomylić go z innym grzybem ze względu na intensywny kolor.
Śliwa należy do najpopularniejszych drzew sadowniczych, co oznacza, że rodzajów owoców także jest wiele. Owoce śliwki są smaczne i mają wiele witamin, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest wręcz niepodważalny. Mimo tego, śliwki wcale nie tak często g...
Miód kasztanowy wyróżnia się swoim słodko-pikantnym smakiem, który wzbogacony jest o nuty ziołowe i leśne. Szczególnie popularny jest w krajach śródziemnomorskich, w Polsce zaś jeszcze rzadko korzystamy z tego specjału. Może najwyższy czas to zmienić...
Choć pochodzi z odległych, tropikalnych rejonów, papaja zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Jej słodki, delikatny smak i niezwykłe właściwości zdrowotne sprawiają, że warto włączyć ją do codziennej diety. A jeśli spożyjesz ją kilka...
Choć kania na pierwszy rzut oka może odstraszać swoim wyglądem, to w rzeczywistości jest jednym z najcenniejszych grzybów w naszych lasach. Czy wiesz, jak ją rozpoznać, by uniknąć pomyłki z trującym muchomorem? Sprawdź, dlaczego warto zaprosić ten gr...
Po ryby powinniśmy sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Jednak czasem obawiamy się, że wybierzemy okaz, który szkodzi naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, jaka ryba jest najzdrowsza. Zjemy ją ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.
Zielone śliwki są znacznie mniej popularne od tych fioletowych, a szkoda. To niezwykłe owoce, które, oprócz tego, że doskonale nadają się na przetwory, mają mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie wpływają na trawienie i pracę serca, a nawet potrafią...
Niemal żaden obiad nie może obyć się bez warzywnego dodatku. Jeśli sięgniesz po ten przepis na złocistą surówkę, nie musisz obawiać się, że nikt po nią nie sięgnie. Jest tak smaczna, że wyjadać ją można prosto z miseczki. I wyjdzie to wszystkim na do...
Mięso jemy często, a nawet zbyt często. Jednak, jeśli już po nie sięgamy, warto wybierać to zdrowe i wartościowe. Podpowiadamy, jakie mięso jest najzdrowsze. Przygotuj je nie tylko na obiad, bo naprawdę warto.
Najprostszym i najmniej pracochłonnym sposobem na zachowanie żywotności grzybów jest ich suszenie. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem owoców runa leśnego przez cały rok. Teraz, u progu wysypu, warto przypomnieć sobi...
Słusznie grzybów jest najlepszym sposobem na zachowanie ich świeżości. Poznaj patent, dzięki któremu zatrzymasz również smak oraz aromat. Sposób jest nie tylko łatwy, ale i szybki, a to przecież ważne, bo dzięki temu wysuszysz całą masę grzybów.