Wiele osób na śniadanie zjada owsiankę. Jest to zdrowy wybór, jednak nie dla każdego. Okazuje się bowiem, że płatki owsiane mogą dla niektórych osób być szkodliwe i nie powinny znaleźć się w ich jadłospisie. Sprawdź, komu nie służy owsianka, a także, na co zwracać uwagę przygotowując ją, aby sobie n...
Ceny kawy rosną i będą rosnąć - tak wynika z najnowszego raportu UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito.Przyczyn jest wiele, jak chociażby zmiany klimatu, wzrost kosztów transportu i wzmożony popyt na kawę w Afryce czy Chinach - mówi Andrzej Gantner,...
Z dyni można zrobić o wiele więcej niż tylko krem czy ciasto. Zamiast wyrzucać skórkę, zamień ją w chrupiące, aromatyczne chipsy ze skórek dyni, które zaskoczą twoich gości i dodadzą kreatywności twojej kuchni. Prosty trik, a efekt naprawdę powala.
Czy woda gazowana jest zdrowa? Latem chętnie sięgamy po ten orzeźwiający napój, nie każdy jednak zastanawia się, jak wpływa on na nasz organizm. I chociaż nawadnianie w upalne dni jest bardzo ważne, to ogromne znaczenie ma również to, co i jak pijemy...
Woda gazowana z saturatorów SodaStream (i innych marek) czy zwykłych butelek kupionych w sklepie jest codziennie pita w wielu polskich domach. Mogliśmy się jednak spotkać ze stwierdzeniem, że sodówka nie tylko może uderzyć do głowy, ale nie jest do k...
Warzywny bowl z ciecierzycą i awokado to pełna koloru i wartości odżywczych miska, która syci, odżywia i naprawdę smakuje, bez zbędnych dodatków i bez gotowania przez godzinę. To świetna propozycja na szybki lunch, kolację albo lekkie danie do lunch...
Spróbowałem oliwek kalamata w Grecji i od razu postanowiłem przywieźć je ze sobą do Polski. Te ciemnofioletowe oliwki nie tylko zachwycają smakiem, ale też są prawdziwą bombą zdrowia.
Skóra pod oczami jest kilkakrotnie cieńsza od pozostałej znajdującej się na twarzy. Z tego powodu wymaga specjalnego traktowania. Stosując dedykowane kosmetyki, możesz wspierać jej optymalne nawilżenie, zwalczać przebarwienia czy też obrzęki. Warto d...
Przyjaciółka przypomniała mi mądrość ludową, którą znałam z dzieciństwa: jeśli nie chcesz mieć anemii, pij zakwas z buraka. Smak zakwasu pamiętałam z wakacji u babci. I bardzo go nie lubiłam.
W czasach PRL-u nasze babcie potrafiły wyczarować smaki, które dziś wydają się niemal magiczne. Jednym z sekretów była uniwersalna przyprawa – pieprz ziołowy. To mieszanka ziół i przypraw, która potrafi podbić smak niemal każdego dania, od mięs i zup...
Makrela to jedna z najzdrowszych ryb, bogata w kwasy omega-3 i białko. Eksperci zalecają jej regularne spożywanie, ale warto zwrócić uwagę na zawartość rtęci. Ryba ta może wspierać zdrowie serca i układu nerwowego.