Kiedyś Zaduszki obchodzono zdecydowanie bardziej, skupiając się na ludowych obrzędach i tradycjach. Wiele z nich pokryło się już warstwą kurzu, ale nie oznacza to, że muszą na zawsze odejść w zapomnienie.
Potężne kościelne mury, potężne organy i czas na skupienie oraz refleksje. Dziś w Krakowie zaczynają się Międzynarodowy Festiwal Zaduszki Organowe im. prof. Jana Jargonia. Liczne nagrania, pokaźna grupa wychowanków, projekty brzmieniowe organów w Aka...
Powałki, czyli małe chlebki, to zapomniany specjał, który przed laty w Polsce rozdawano potrzebującym w czasie Zaduszek. Dziś mało kto pamięta tę piękną tradycję i sam przepis na te proste, ale niezwykle symboliczne pieczywo. Warto jednak przywrócić...
W sobotę 2 listopada wypadają Zaduszki. Są one powiązane z obchodzoną dzień wcześniej uroczystością Wszystkich Świętych. 1 listopada wiele sklepów jest nieczynnych. Czy podczas Zaduszek będzie podobnie?
Sławek (†32 l.) wytrwale walczył z trudnym przeciwnikiem. Miał dla kogo. Nie zapominał też o innych, wszak był dzielnym druhem. W Dzień Zaduszny przyszła ta najgorsza z możliwych wiadomości. Młody strażak ochotnik odszedł na wieczną wartę. Jego jedno...
W dniu 1 listopada Scena Polonia oraz Studio Theater Modjeska rozpoczęły trasę Zaduszki z Mickiewiczem czyli Dziady cz. II. Pierwsze z czterech przedstawień odbyło się na Loyola University. Już po raz drugi aktorzy i studenci mieli okazję wystawić p...
Kiedy sady i ogrody obfitowały w zbiory, zaradne gospodynie miały ręce pełne roboty. Gdy owocowy urodzaj mocno sprzyjał, w ruch szły słoiki i butelki na domowe przetwory. Lubuskie gospodynie przygotowują nie tylko dżemy i konfitury, ale również nalew...
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przyrządza kotlety mielone. Z jego przepisu wychodzą smaczne jak nigdy wcześniej. Podane na obiad zachwycają wszystkich. Mięso, z których je przygotowuje może być sporą niespodzianką.
Jajka w kotletach? To nie żart! Choć może się wydawać niecodzienne, dodatek jajka do mięsa mielonego podczas przygotowywania kotletów pełni kluczową rolę. Dzięki niemu nasze kotlety zyskują wyjątkową soczystość, delikatność i aromat. A jeśli chcesz z...
Naleśniki to kulinarny klasyk, który uwielbiamy w różnych odsłonach. A co, jeśli powiemy ci, że istnieje sposób na przygotowanie tego dania, który całkowicie odmieni twoje dotychczasowe wyobrażenie o naleśnikach? Poznaj lokše – tradycyjne słowackie p...
W polskiej kuchni istnieje wiele regionalnych specjałów, które od pokoleń przekazywane są z matki na córkę. Jednym z takich dań są pierogi z płuckami, znane również jako pierogi z dudkami. Choć kiedyś były one bardzo popularnym daniem, dzisiaj coraz...