Czy każdy ma problem z ugotowaniem makaronu w takiej ilości, żeby nie było go za mało, albo – co chyba zdarza się częściej – za dużo? W sytuacjach, gdy nadmiar zostaje, a nie chcemy go wyrzucać do kosza – z pewnością planujemy wykorzystać go kolejnego dnia. Czy postępujemy prawidłowo? Jaki to może m...
Polscy producenci makaronów od lat cieszą się zasłużoną reputacją zarówno w kraju, jak i za granicą. Kiedy stajemy przed półką w sklepie i widzimy tysiące kolorowych opakowań, warto sięgnąć po te, które dumnie noszą napis „Produkt Polski”. Kupu...
Australijska szefowa kuchni i blogerka kulinarna Nahi Maehashi, autorka słynnego bloga "RecipeTin Eats" i bestsellerowej książki "Dinner", zdradziła prosty sposób na to, by zwykły makaron smakował jak danie z włoskiej restauracji. Wystarczy sięgnąć p...
Pilne wycofanie makaronu ze sprzedaży. Niepokojące doniesienia wstrząsnęły konsumentami! Jeden z popularnych makaronów, który gościł w kNiepokojący komunikat dotyczący jednego z najczęściej kupowanych produktów spożywczych. Popularny makaron, który j...
Czasem najprostsze połączenia smaków dają najlepszy efekt. To danie udowadnia, że z kilku składników można stworzyć coś, co wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Ta sałatka makaronowa to hit w moim domu.
Makaron, folklor i street art w jednym? Takie połączenia możliwe są tylko w Lublinie. Lubella – marka, którą zna chyba każdy, postanowiła uczcić Światowy Dzień Makaronu (25 października) w naprawdę spektakularny sposób. Na ścianach zakładu produkcyjn...
Ramen – świat bulionu, makaronu i magicznych jajek W tym odcinku „Podróży ze smakiem” nauczyliśmy się gotować coś, co rozgrzeje nawet najbardziej zmarznięte dusze – ramen! A naszym przewodnikiem po
Jesień w przedszkolu i szkole to nie tylko kasztany, liście i infekcje, ale też prawdziwy festiwal świąt: Dzień Dyni, Dzień Drzewa, Dzień Makaronu... Dla dzieci to świetna zabawa i okazja do nauki, dla rodziców – niekończąca się lista zadań. Jak nie...
Fasolka szparagowa jest smaczna niemalże w każdej postaci, ale sezon na nią jest zdecydowanie za krótki. Dlatego kupuję kilogramy na zapas i od razu mrożę. Dzięki temu nawet zimą mogę się zajadać tym warzywem.
Masz ochotę na coś, co zrewolucjonizuje Twój obiad? Zamiast zwykłych ziemniaków, wypróbuj śląski specjał. Ciapkapusta, którą podpatrzyłem u mistrzyni kuchni, to bezkonkurencyjny dodatek. Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie sycący smak.
Cukinia to warzywo kameleon, ponieważ doskonale chłonie smak i aromat dodatków. Możesz z nią przygotować całą gamę różnych potraw, które nie wymagają długich godzin gotowania. Dodaj do cebuli i podsmaż na patelni, a cała rodzina będzie zajadać ze sma...