Wśród tysięcy gatunków grzybów, które zdobią nasze lasy, jeden wyróżnia się wyjątkowym aromatem, intensywnym kolorem i niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Mowa o kurkach, czyli pieprznikach jadalnych – prawdziwych skarbach polskiej przyrody. Dlaczego warto częściej sięgać po te złote grzyby i ja...
Popadało! Trzeba iść na grzyby. Wszyscy wiedzą, że grzybów po deszczu długo nie trzeba szukać. Jednak nie tylko opady mają na nie wpływ. Kiedy warto wybrać się po prawdziwki, podgrzybki, kurki czy maślaki?
Cena za kilogram gąski sosnowej dochodzi na świecie do nawet 9 tys. dolarów. Tymczasem kolejny polski grzybiarz odnalazł skupisko tego gatunku w naszym kraju.
Na całym świecie uważane są za rarytas nie tylko ze względu na charakterystyczny, intensywny smak, ale również wysoką cenę. To symbol luksusy, który zawitał również do polskich lasów. Znalezienie ich nie jest takie łatwe, ale są pewne podpowiedzi, kt...
Jak ci grzybiarze to robią, że wracają do domów z pełnymi koszami? Poza owianymi legendami "miejscówkami" obfitującymi w grzyby gatunków wszelakich grzybiarze pod uwagę biorą również panujące warunki atmosferyczne. Grzyby nie przepadają za zimnymi no...
Czy owoce tuczą i powodują cukrzycę? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Niestety, w sieci krąży wiele nieprawdziwych informacji na ten temat. Czas rozwiać wątpliwości i odkryć, dlaczego owoce są kluczowe dla naszego z...
Banany coś nie mają szczęścia do ludzi. Stały się wręcz symbolem marnowania jedzenia. Tymczasem te, których najczęściej się pozbywamy, należą do najzdrowszych.
Jajka dla wielu są niezastąpionym składnikiem każdego śniadania. Jednak mało kto umie rozpoznać i kupić najzdrowsze jajka. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jakie wybrać, aby zawierały cenne składniki odżywcze i były przeznaczone tym smaczne.
Mięso często gości na naszych stołach. Z reguły wybieramy dania z wieprzowiny, wołowiny, czy kurczaka. Jednak te rodzaje mięsa nie należą do najlepszych. Okazuje się, że najzdrowszym mięsem jest to, o którym tak rzadko pamiętamy.
Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje kompletu aminokwasów, które można znaleźć zarówno w białku zwierzęcym, jak i roślinnym. Wiele osób wciąż preferuje smak mięsa i nie chce z niego rezygnować. To wyzwanie dotyczy szczególnie pacjentów...