Im bliżej 11 listopada, tym o nich głośniej. Pojawiły się już w piekarniach, cukierniach i dyskontach. Najdroższe będą pewnie u Magdy Gessler. A może w tym roku spróbujesz upiec słynne rogale w domu? Mam niezawodny przepis.
Gołąbki to jedna z pysznych polskich tradycyjnych potraw. Jest jednak całkiem czasochłonna. Parzenie kapusty i zawijanie jej powoduje, że możemy całkiem stracić apetyt, umrzeć po drodze z głodu, a w najlepszym przypadku narobić w kuchni bałaganu. Jes...
Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich wywodzi się z Poznania, gdzie tradycyjnie sprzedawane były w Dniu Świętego Marcina, ale upowszechniła się na tyle, że przed 11 listopada, rogale można kupić w całej Polsce. Niestety jego ceny — szczególnie ty...
Stolica województwa wielkopolskiego kojarzy się przede wszystkim z poznańskimi koziołkami oraz rogalami. Największy szał na te słodkości jest w okolicy 11 listopada, czyli imienin Marcina. Niektóre piekarnie wysyłają nawet swoje smakołyki w paczkach...
Pańska skórka to przysmak, którym możemy zajadać się na Wszystkich Świętych. W prosty sposób zrobimy ten pyszny biało-różowy cukierek we własnej kuchni. Pańska skórka wychodzi, że palce lizać.
Kotlety siekane to wspaniały przepis na pierś z kurczaka dla osób, którym znudziły się już klasyczne filety w panierce. Każdy kęs skrywa w sobie mnóstwo smaku dzięki wielu różnorodnym składnikom. Dzieje się dużo, ale całość jest tak harmonijna i smac...
Wkrótce pierwszy dzwonek, a wraz z nim uczniowie rozpoczną naukę. Jakie śniadanie jest najlepsze do szkoły? Zamiast kanapek warto przyrządzić przekąskę, którą za apetytem zjedzą wszyscy uczniowie.
Kiedy padało hasło, że w planie jest ciasto mikado, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekali, aż pojawi się na stole. Zapach czekolady roznosił się po całym domu, a każdy kęs tego ciasta był prawdziwą ucztą. Chociaż przygotowanie jest dość czasochłonne,...
Masz już dość klasycznej owsianki? Przygotuj na śniadanie hit ostatnich miesięcy, czyli pistacjankę – kremową, aksamitną, o bogatym smaku zapewnianym przez pistacje. To także prawdziwa bomba energetyczna i źródło cennych składników odżywczych.
Gołąbki to jedno z dań, które na rodzinnych imprezach robi za każdym razem furorę. Zamiast jednak po raz kolejny zalewać gołąbki pomidorowym sosem, postaw na nieco inną odsłonę tego dania. Będzie pysznie i zaskakująco.
Kiszonki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Na nasze jelita działają jak kojący plaster. Warto wybierać je nie tylko pod postacią tradycyjnych kiszonych ogórków czy kapusty z beczki. Koreański przepis pokochają wszyscy miłośnicy pysznych now...