Orzechy to synonim zdrowia i energii. Dostarczają białka, tłuszczów i minerałów, które trudno znaleźć w innych produktach. Jednak nawet ich nie można jeść bez ograniczeń. Ile orzechów dziennie jeść, by korzystać z ich wartości, nie przesadzając z kaloriami?
Czy każda przekroczona data ważności oznacza konieczność wyrzucenia produktu? Niekoniecznie. Wiele z tego, co ląduje w koszu, mogłoby jeszcze spokojnie trafić na talerz. Wystarczy poznać kilka zasad, by jeść bezpiecznie i nie marnować jedzenia.
Masz swoje ulubione warzywo? Świetnie, dietetycy i lekarze również. I wcale nie chodzi i smak, czy indywidualne preferencje. Gdyby mieli wybrać jeden element naszej diety, który zapewni nam największe korzyści dla zdrowia, na podium stanęłyby zielone...
Nie wszystkie ciasta muszą być kaloryczną bombą i powodem do wyrzutów sumienia. Ten sernik to dowód na to, że coś może smakować jak klasyczny deser, ale być lekkim, wysokobiałkowym posiłkiem, dobrym nawet o poranku. Bazuje na kilku prostych składnika...
Ludzie wykorzystują rośliny psychoaktywne od tysięcy lat. Analiza kamienia nazębnego z pochówku sprzed 4000 lat z Tajlandii wykazała ślady substancji pochodzących z orzechów betelowych. To wskazuje, że betel, który także dziś jest popularną używką, j...
Co byś powiedział, gdybyś dowiedział się, że twoje ulubione orzechy mogą zasilać elektronikę? Brzmi jak pomysł rodem z filmów science fiction, ale kanadyjscy badacze właśnie udowodnili, że to możliwe. Okazuje się, że zwykłe łupiny orzechów włoskich,...
Jesienią wielu z nas sięga po orzechy włoskie. Mamy szczyt sezonu na te skarby natury, więc warto włączyć je do codziennej diety, ponieważ są smaczne i zdrowe. Ich twarde łupiny również znajdą zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Na przykład w kos...
Liście zalegające w ogrodzie potrafią zdenerwować niejednego ogrodnika. Jednak nie musimy ich od razu wyrzucać. Nawet liści orzecha włoskiego, który jest znany z tego, że jest problematyczny w uprawie. Jest kilka patentów na liście z tego drzewa.
Puszyste racuchy z jabłkiem, delikatny krem z serka mascarpone i białej czekolady oraz chrupiąca kruszonka z orzechów włoskich - to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Ten deser pachnie domem, jesienią i ciepłem, a przy tym wygląda jak z najlepsze...
Kuchnia gruzińska jest prosta, smaczna i co ważne, tania. Przynajmniej w Gruzji! Łączy w sobie wpływy Europy i Azji, zachwyca bogactwem smaków, kolorów i aromatów oraz dużą kreatywnością w łączeniu przypraw i świeżych składników. Uważana za jedną z n...
Naukowcy rekomendują zmianę kolejności spożywania posiłków, aby poprawić zdrowie metaboliczne. To nie tylko ułatwia odchudzanie, ale także zapobiega napadom głodu i ogranicza wchłanianie cukrów. Taka strategia okazuje się szczególnie pomocna dla osób...