Nie ma ostrego zapachu ani wyrazistego smaku, a mimo to kryje w sobie składnik, który uważany jest za jeden z najcenniejszych dla zdrowia. Choć por często traktowany jest tylko jak sporadyczny dodatek, to zadziwia mocą działania, gdy pojawia się na talerzu częściej niż raz na jakiś czas.
Owoce głogu nie tylko idealnie nadają się na przetwory, ale mają także zdrowotne właściwości. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, wspierają pracę wątroby i wzmacniają odporność. Jak wykorzystać owoce głogu, podpowiada Fakt.pl
Seniorzy powinni pić ten zdrowy sok kilka razy w tygodniu. Ma dość charakterystyczny smak, za którym nie wszyscy przepadają, jednak warto się przełamać. Zwłaszcza o tej porze roku zaleca się sięgać po niego regularnie, ponieważ pozytywnie wpływa na o...
W polskiej tradycji Świąt Bożego Narodzenia dominują ryby, takie jak karp, śledź czy dorsz. Coraz częściej jednak poszukuje się zdrowszych i mniej ościstych alternatyw, a jedną z nich jest sum – duża ryba słodkowodna, która dobrze wpisuje się w wigil...
W Polsce przez lata czarnuszka nie należała do najczęściej używanych przypraw, dopiero od kilku lat robi w naszych kuchniach furorę. Niewielkie czarne nasionka doskonale podkreślają smak potraw - szczególnie serów, pieczywa, ale i mięs czy warzyw. Cz...
Wymiana opon na zimowe to dla większości kierowców oczywisty obowiązek. Jednak wielu z nich pomija parametr, który ma większy wpływ na bezpieczeństwo niż sam rodzaj ogumienia - ciśnienie w oponach. Jakie wartości ustawić zimą i dlaczego regularna kon...
Czy chipsy mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak. Wcale nie chodzi o smażone plastry ziemniaków, a o chrupiące kawałki miąższu z pewnego owocu, które nie tylko wspaniale smakują, ale przede wszystkim wykazują liczne właściwości zdrowotne. Mogą być świ...
Przedsiębiorcy realizujący biznes w Polsce muszą przygotować się na szokującą zmianę w kosztach prowadzenia działalności. Minimalna składka zdrowotna ma skoczyć o niemal 40 proc. z początkiem 2026 roku. W 2025 roku składka zdrowotna wynosi 314,96 zł...
Nowe badanie pokazuje, że intensywne leczenie ciśnienia krwi może przynieść istotne korzyści, ale nie jest odpowiednie dla każdego pacjenta. Artykuł Czy warto mocno obniżać ciśnienie krwi? Nowe badania dają odpowiedź pochodzi z serwisu Alert Medyczny...
Fast foody podnoszą ciśnienie… przez mózg, nie nerki! Alarmują naukowcy z McGill University. Artykuł Zaskakujące odkrycie: sól wywołuje stan zapalny w mózgu, który podnosi ciśnienie krwi pochodzi z serwisu Alert Medyczny.