Nie ma ostrego zapachu ani wyrazistego smaku, a mimo to kryje w sobie składnik, który uważany jest za jeden z najcenniejszych dla zdrowia. Choć por często traktowany jest tylko jak sporadyczny dodatek, to zadziwia mocą działania, gdy pojawia się na talerzu częściej niż raz na jakiś czas.
Owoce głogu nie tylko idealnie nadają się na przetwory, ale mają także zdrowotne właściwości. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, wspierają pracę wątroby i wzmacniają odporność. Jak wykorzystać owoce głogu, podpowiada Fakt.pl
W Polsce przez lata czarnuszka nie należała do najczęściej używanych przypraw, dopiero od kilku lat robi w naszych kuchniach furorę. Niewielkie czarne nasionka doskonale podkreślają smak potraw - szczególnie serów, pieczywa, ale i mięs czy warzyw. Cz...
Przedsiębiorcy realizujący biznes w Polsce muszą przygotować się na szokującą zmianę w kosztach prowadzenia działalności. Minimalna składka zdrowotna ma skoczyć o niemal 40 proc. z początkiem 2026 roku. W 2025 roku składka zdrowotna wynosi 314,96 zł...
Nowe badanie pokazuje, że intensywne leczenie ciśnienia krwi może przynieść istotne korzyści, ale nie jest odpowiednie dla każdego pacjenta. Artykuł Czy warto mocno obniżać ciśnienie krwi? Nowe badania dają odpowiedź pochodzi z serwisu Alert Medyczny...
Fast foody podnoszą ciśnienie… przez mózg, nie nerki! Alarmują naukowcy z McGill University. Artykuł Zaskakujące odkrycie: sól wywołuje stan zapalny w mózgu, który podnosi ciśnienie krwi pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Każdy kierowca chce, by podróż, niezależnie od jej długości, była komfortowa i przede wszystkim bezpieczna. Skupiamy się na przeglądach technicznych, wymianie oleju czy sprawności hamulców, ale często zapominamy o oponach. To właśnie one mają duży wp...
Pomidory to prawdziwe superfood - przekonywał dziś w "halo tu polsat" dr nauk medycznych, Robert Jarema. Warto je jeść i pić przetworzone w sokach, są bowiem pełne składników, które znakomicie wpływają na stan naszego zdrowia.
Złoty pył codziennej kuchni, który ma w sobie więcej mocy, niż można się spodziewać. Kurkuma to złoty proszek, który ma jeszcze większą moc, gdy połączysz go z odrobiną pieprzu. To właśnie ten duet powoduje, że zwykłe dania nabierają nie tylko wyjątk...
Zielona kawa, niepoddana procesowi palenia, zyskuje popularność dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Co istotne, zawiera kwas chlorogenowy i przeciwutleniacze, które wspierają metabolizm i chronią układ krążenia. Jak i kiedy warto ją pić?