Kalafior jest jednym z najzdrowszych produktów, bogatym w wartości odżywcze i smacznym. Ma natomiast jedną ogromną wadę: brzydko pachnie podczas gotowania. I tak charakterystycznie, że wiesz, że ktoś właśnie kalafior gotuje, gdy poczujesz tę woń. Znam na to sposób.
Gotowany kalafior to jeden z chętniej wybieranych dodatków do dań głównych. Chociaż jest smaczny i zdrowy, to potrafi wypełnić kuchnię nieprzyjemnym, ciężkim zapachem. Prosty dodatek pozwoli pozbyć się tego problemu.
Żółta fasolka szparagowa to warzywo, które wszystkie dzieciaki zajadają ze smakiem. Podsmażona z masłem i bułką tartą jest synonimem domowej kuchni i u wielu dorosłych przywołuje ciepłe wspomnienia. Żeby podczas gotowania nie straciła koloru, wystarc...
Taka kalafiorowa zapiekanka to sycące warzywne danie z bardzo tanich składników. Spodoba się nawet niejadkom, a przy tym jest tak sycąca, że jeden kawałek wystarczy za cały obiad.
Makaron caprese łączy w sobie to, co najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską - pomidory, oliwę, szynką parmeńską, mozzarellę oraz bazylię. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niewiele więcej niż ugotowanie makaronu.
Pękające jajka potrafią skutecznie popsuć nawet najprostsze gotowanie. Na szczęście istnieją domowe sposoby, które pomogą Ci tego uniknąć. Sprawdź, jak zadbać o jajka już przed wrzuceniem ich do garnka i czego nie robić.
Oto ciekawy przepis na przygotowanie pieczonego kalafiora. Może on być uzupełnieniem mięsnego posiłku lub po prostu warzywnym obiadem. Niskokaloryczny kalafior jest świetnym wsparciem diety, a w tej pieczonej postaci jest dobrym, sycącym i dość lekki...
Ten przepis wsadza kij w mrowisko. Są tacy, którzy rozdzierać będą szata, bo oto kala się świętą polszczyznę używając słów opisujących mięso do bezmięsnych potraw. Ale w czym zmienia to fakt, że stek z kalafiora jest po prostu pyszny?
Ugotowany kalafior zwykle podajemy z masełkiem i bułką tartą. Jednak jego liście wyrzucamy. Teraz warto je zatrzymać i ugotować smaczną potrawę z liści kalafiora. Na obiad będzie jak znalazł.
Niepokojąca sine obwódka wokół żółtka jajek na twardo nie oznacza ich zepsucia. To rezultat reakcji chemicznej, która zachodzi podczas gotowania. Wyjaśniamy, jak się jej pozbyć i czy takie jajka wciąż są bezpieczne do jedzenia.