Niepokojąca sine obwódka wokół żółtka jajek na twardo nie oznacza ich zepsucia. To rezultat reakcji chemicznej, która zachodzi podczas gotowania. Wyjaśniamy, jak się jej pozbyć i czy takie jajka wciąż są bezpieczne do jedzenia.
Obieranie jajek na twardo, choć wydaje się banalne, często staje się problematyczne. Zdarza się, że skorupka absolutnie nie chce z nich odchodzić, a białko jest poszarpane. Dlatego warto znać ten trik, bo dzięki niemu jajka będą zawsze idealnie gładk...
Makaron caprese łączy w sobie to, co najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską - pomidory, oliwę, szynką parmeńską, mozzarellę oraz bazylię. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niewiele więcej niż ugotowanie makaronu.
Kalafior jest jednym z najzdrowszych produktów, bogatym w wartości odżywcze i smacznym. Ma natomiast jedną ogromną wadę: brzydko pachnie podczas gotowania. I tak charakterystycznie, że wiesz, że ktoś właśnie kalafior gotuje, gdy poczujesz tę woń. Zna...
Naukowcy ze Stanford University podzielili się wynikami najnowszych badań dotyczących wpływu gotowania na kuchenkach gazowych na zdrowie ludzi, zwłaszcza w kontekście ryzyka nowotworów. Okazuje się, że znacznie zdrowszym rozwiązaniem jest przejście n...
Kupujesz świeży chleb, a on w krótkim czasie pleśnieje i staje się niesmaczny? Wszystko przez nieodpowiedni sposób przechowywania pieczywa. Dowiedz się, jakiego błędu nie popełniać, a już nigdy nie wyrzucisz pieczywa.
Trudno wyobrazić sobie naszą dietę bez chleba. Niemal codziennie jadamy go na śniadanie, czy kolację. Chleb przeważnie przechowujemy w kuchni. Jednak jak nie należy tego robić? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Z przyzwyczajenia wiele zabrudzeń na patelni traktujemy szczotkami, zalewam od razu po smażeniu i wstawiamy do zmywarki. To niestety prosta droga do uszkodzenia sprzętu. Jeśli nie chcesz stracić patelni teflonowej i pieniędzy, sprawdź, jak prawidłowo...
Czy banany w twoim domu szybko czernieją i tracą świeżość, zanim zdążysz je zjeść? Sprawdź, jakie błędy w przechowywaniu sprawiają, że owoce tracą swój żółty blask i poznaj sprawdzone sposoby, dzięki którym przedłużysz ich trwałość.
Te jajka to idealny przepis na rozpoczęcie dnia w iście królewskim wydaniu. Chociaż królują głównie w restauracjach i dobrych hotelach, to ich przygotowanie w domu nie sprawi dużo problemu. Jajka w takim wydaniu smakują po prostu obłędnie.