Pękające jajka potrafią skutecznie popsuć nawet najprostsze gotowanie. Na szczęście istnieją domowe sposoby, które pomogą Ci tego uniknąć. Sprawdź, jak zadbać o jajka już przed wrzuceniem ich do garnka i czego nie robić.
Jajka na twardo – ile gotować jajka na twardo? Jajka na twardo wydają się banalnie łatwe do zrobienia, a mimo to często pojawiają się pytania ile gotować jajka na twardo albo jak ugotować jaja na twardo? Teoretycznie to proste – wystarczy w...
Makaron caprese łączy w sobie to, co najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską - pomidory, oliwę, szynką parmeńską, mozzarellę oraz bazylię. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niewiele więcej niż ugotowanie makaronu.
Kalafior jest jednym z najzdrowszych produktów, bogatym w wartości odżywcze i smacznym. Ma natomiast jedną ogromną wadę: brzydko pachnie podczas gotowania. I tak charakterystycznie, że wiesz, że ktoś właśnie kalafior gotuje, gdy poczujesz tę woń. Zna...
Niepokojąca sine obwódka wokół żółtka jajek na twardo nie oznacza ich zepsucia. To rezultat reakcji chemicznej, która zachodzi podczas gotowania. Wyjaśniamy, jak się jej pozbyć i czy takie jajka wciąż są bezpieczne do jedzenia.
Obieranie jajek na twardo, choć wydaje się banalne, często staje się problematyczne. Zdarza się, że skorupka absolutnie nie chce z nich odchodzić, a białko jest poszarpane. Dlatego warto znać ten trik, bo dzięki niemu jajka będą zawsze idealnie gładk...
Naukowcy ze Stanford University podzielili się wynikami najnowszych badań dotyczących wpływu gotowania na kuchenkach gazowych na zdrowie ludzi, zwłaszcza w kontekście ryzyka nowotworów. Okazuje się, że znacznie zdrowszym rozwiązaniem jest przejście n...
Gotowany kalafior to jeden z chętniej wybieranych dodatków do dań głównych. Chociaż jest smaczny i zdrowy, to potrafi wypełnić kuchnię nieprzyjemnym, ciężkim zapachem. Prosty dodatek pozwoli pozbyć się tego problemu.
Żółta fasolka szparagowa to warzywo, które wszystkie dzieciaki zajadają ze smakiem. Podsmażona z masłem i bułką tartą jest synonimem domowej kuchni i u wielu dorosłych przywołuje ciepłe wspomnienia. Żeby podczas gotowania nie straciła koloru, wystarc...
Jajka potrafią sprawiać nam niezbyt miłe niespodzianki. Niestety zdarza się, że pękają. Jak gotować jajka, by temu zapobiec? Jest na to prosty i sprawdzony sposób.