W diecie wysokobiałkowej stawiaj na chude mięsa (pierś z kurczaka/indyka, schab, chudą wołowinę), ryby i owoce morza (tuńczyk, dorsz, łosoś, krewetki), jaja, nabiał (skyr,... Artykuł Co można jeść w diecie wysokobiałkowej? pochodzi z serwisu .
Nie ma chyba osoby, która nie kochałaby dań z ziemniaków. Najbardziej powszechne i jedne z najtańszych warzyw są jednocześnie bazą dla najsmaczniejszych i, niestety, często też najbardziej kalorycznych potraw. Smażone w głębokim tłuszczu, pieczone z...
Tradycyjne kopytka w nowej, lżejszej odsłonie to dowód na to, że klasyczne dania mogą wspierać sylwetkę i jednocześnie smakować jeszcze lepiej. Te miękkie kluski na bazie ziemniaków i twarogu są znane od pokoleń, ale w tej wersji mają nową wartość, p...
Ciastka z cieciorki i marchewki to przykład, że kuchnia może zaskakiwać nawet wtedy, gdy wydaje się, że nic nowego nie da się już wymyślić. Połączenie tych dwóch składników nie brzmi jak standardowy przepis na deser, a jednak efekt jest znakomity. Po...
Ochota na słodkie najczęściej dopada nas wtedy, gdy nie możemy po nie sięgnąć. W końcu zakazany owoc smakuje najlepiej. Na szczęście to ptasie mleczko zrobisz samodzielnie w domu ze składników zdrowych i dietetycznych. Dzięki temu możesz sięgnąć po s...
Czasem zdarza się, że otwierasz opakowanie mięsa mielonego z myślą o szybkim obiedzie, a tam... niespodzianka. Mięso jest szare i wygląda mało apetycznie. Pojawia się więc pytanie – czy nadal nadaje się do jedzenia, czy jednak lepiej go nie ryzykować...
Chcesz zrzucić kilka kilogramów, ale marzy ci się danie z makaronem? Jest na to sposób - szybki, prosty i, chociaż trudno w to uwierzyć, praktycznie bez kalorii i węglowodanów. Konjac na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły makaron. W Japonii znany j...
Niektórzy w lesie wypatrują tylko borowików i podgrzybków, omijając inne skarby. Wśród runa czai się jednak smaczny i niedoceniany gatunek, który do jedzenia nadaje się nawet na surowo.
Wrzesień to najlepszy czas na grzybobranie. Nadal możemy liczyć na ciepłe i słonecznie dni, ale nieco niższe temperatury powietrza będą mogły podtrzymać wilgoć, potrzebną do rozwoju owocników. Jednak nie wszyscy decydują się na samodzielne zbiory. Bo...
O ile sam wygląd podgrzybków czy borowików budzi zaufanie, o tyle niektóre gatunki od razu rodzą wiele wątpliwości. Chociaż wyglądają dziwnie, okazują się być nie tylko jadalne, ale jeszcze do tego naprawdę smaczne.
Jedną z pierwszych rzeczy, na którą powinniśmy zwracać uwagę, podczas kupowania produktów spożywczych jest czas ich przydatności do spożycia. Okazuje się jednak, że w zależności od napisu, który widnieje na opakowaniu produktu, musimy go albo bezwzgl...