Michał Kostrzewski: sceny, które przyprawiają o dreszcze i „Heweliusz” z perspektywy kaskadera W najnowszym odcinku Asia Karp rozmawia z Michałem Kostrzewskim, który w wolnych chwilach „ryzykuje życie”. Kaskader opowiada o
Dziś o powrotach, a właściwie o jednym, wielkim powrocie, bo po 20 latach. Już za 5 dni na ekrany wchodzu Vinci 2 – kontynuacja kultowego filmu w reżyserii Juliusza Machulskiego. […]
Ewa Kasprzyk Niby w Łodzi, a jednak trochę w Lipcach Reymontowskich i trochę w XIX-wiecznym pałacu. Kolejny odcinek podcastu „Karp w kulturze” jest dokładnie taki, jak jego gościni – wyjątkowy […]
Wojtek Smarzowski: Nie mam mediów społecznościowych i nie czytam o sobie. Gdy film trafia do widzów, nie oglądam się za siebie W najnowszym odcinku Asia Karp rozmawia z reżyserem nie tylko
Śledzie i karp? Zapomnij. W Chorwacji, zwłaszcza w Szybeniku, Wigilia ma smak Dalmacji. Odkryj aksamitnego, tradycyjnego dorsza na biało – wykwintny przysmak z bogatą historią, idealny, by zaskoczyć rodzinę przy świątecznym stole.
Karp w galarecie, zwany również karpem w galaretce, to tradycyjne danie wigilijne w Polsce. Jest to potrawa, którą przygotowuje się zazwyczaj na Wigilię Bożego Narodzenia. Oto prosty przepis na karpia w galarecie: Składniki: Instrukcje: To danie jest...
Karp na niebiesko to jedno z tych dań, które przyciągają uwagę nie tylko nazwą, ale też wyjątkowym smakiem. W świątecznym czasie, gdy wiele osób szuka prostego i sprawdzonego przepisu na karpia, ta przedwojenna technika znów wraca do łask. Połączenie...
Śledzie to klasyczny element świątecznego menu, który można serwować na wiele różnych sposobów. W oleju, w occie, w pomidorach czy z chrzanem. Te wyraziste w smaku ryby sprawdzają się zarówno jako postne danie, jak i wykwintna przystawka na wigilijny...
Karp to niekwestionowany stół świątecznych stołów. Zapomniana przez cały rok ryba w grudniu osiąga swoje cenowe szczyty. Czasy, gdy była tanim towarem, dawno już minęły, dziś dzwonka kosztują niemal tyle, co owoce morza. Ile trzeba zapłacić za karpia...
Karp to symbol polskiej Wigilii, który równie mocno dzieli, co łączy. Dla jednych — nieodzowny element świątecznego stołu, dla innych — kulinarna zmora, głównie przez specyficzny, błotnisty zapach. Nawet najświeższy karp potrafi odstraszyć swoim arom...