Karp w galarecie, zwany również karpem w galaretce, to tradycyjne danie wigilijne w Polsce. Jest to potrawa, którą przygotowuje się zazwyczaj na Wigilię Bożego Narodzenia. Oto prosty przepis na karpia w galarecie: Składniki: Instrukcje: To danie jest tradycyjnym elementem polskiej wieczerzy wigilijn...
Dziś o powrotach, a właściwie o jednym, wielkim powrocie, bo po 20 latach. Już za 5 dni na ekrany wchodzu Vinci 2 – kontynuacja kultowego filmu w reżyserii Juliusza Machulskiego. […]
Ewa Kasprzyk Niby w Łodzi, a jednak trochę w Lipcach Reymontowskich i trochę w XIX-wiecznym pałacu. Kolejny odcinek podcastu „Karp w kulturze” jest dokładnie taki, jak jego gościni – wyjątkowy […]
Michał Kostrzewski: sceny, które przyprawiają o dreszcze i „Heweliusz” z perspektywy kaskadera W najnowszym odcinku Asia Karp rozmawia z Michałem Kostrzewskim, który w wolnych chwilach „ryzykuje życie”. Kaskader opowiada o
Wojtek Smarzowski: Nie mam mediów społecznościowych i nie czytam o sobie. Gdy film trafia do widzów, nie oglądam się za siebie W najnowszym odcinku Asia Karp rozmawia z reżyserem nie tylko
Śledzie i karp? Zapomnij. W Chorwacji, zwłaszcza w Szybeniku, Wigilia ma smak Dalmacji. Odkryj aksamitnego, tradycyjnego dorsza na biało – wykwintny przysmak z bogatą historią, idealny, by zaskoczyć rodzinę przy świątecznym stole.
Karp na niebiesko to jedno z tych dań, które przyciągają uwagę nie tylko nazwą, ale też wyjątkowym smakiem. W świątecznym czasie, gdy wiele osób szuka prostego i sprawdzonego przepisu na karpia, ta przedwojenna technika znów wraca do łask. Połączenie...
Śledzie to klasyczny element świątecznego menu, który można serwować na wiele różnych sposobów. W oleju, w occie, w pomidorach czy z chrzanem. Te wyraziste w smaku ryby sprawdzają się zarówno jako postne danie, jak i wykwintna przystawka na wigilijny...