Chociaż to białe szparagi uchodzą za szlachetniejsze, o wiele częstszym wyborem są łodygi w zielonym kolorze. Największą ich zaletą jest to, że nie trzeba ich obierać. Wystarczy odłamać końcówki i już można je wrzucić do garnka lub na patelnię. Jednak smażone szparagi często ociekają tłuszczem. Uwie...
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...
Brokuł gałązkowy, nazywany też bimi to smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty. Ma delikatny smak i zielony kolor. Z wyglądu i smaku przypomina nieco szparagi, i tak samo jest łatwy w przygotowaniu, jak to warzywo. Mamy świetne przepisy na sz...
Jeśli kupisz lub zbierzesz w ogrodzie nadmiar szparagów i nie chcesz ich od razu zjeść, możesz je zamrozić. Nie wkładaj jednak surowych warzyw od razu do zamrażarki. Jest pewna zasada, której trzeba przestrzegać, aby nie straciły swojego smaku. W prz...
W maju szparagi królują w kuchni. Ich wielbiciele jedzą je od śniadania do kolacji. Sezon niestety jest wyjątkowo krótki. Ale od czego mamy zamrażarki? Podpowiadamy, w jaki sposób można przechowywać szparagi dłużej.
Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym to lekka i pożywna propozycja na obiad dla fanów sezonowych warzyw. Jak krok po kroku przygotować chrupiące szparagi z kurczakiem i makaronem w aromatycznym sosie? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Maj to czas, kiedy szparagi królują na stołach. Zielone, białe lub fioletowe, doskonale nadają się na śniadanie czy obiad. Przygotowanie szparagów nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Można z nich zrobić delikatne zupy, sycącą tartę z szy...
Ten przepis wsadza kij w mrowisko. Są tacy, którzy rozdzierać będą szata, bo oto kala się świętą polszczyznę używając słów opisujących mięso do bezmięsnych potraw. Ale w czym zmienia to fakt, że stek z kalafiora jest po prostu pyszny?
Wśród swoich przepisów Ewa Wachowicz ma gulasz idealny na piątkowy obiad. Tradycyjnie tego dnia serwuje się rybę. I taki właśnie produkt jest bazą jej potrawy.
Sałatka do obiadu to niezastąpiony dodatek. Znudziły cię te popularne? Koniecznie poznaj przepis, zrób i podaj na obiad. Sałatka z pomidorów i cebuli okaże się strzałem w dziesiątkę, a rodzina? Nie będzie mogła wyjść z podziwu, a to wszystko dzięki s...
Rosół to zupa, której absolutnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Króluje na rodzinnych spotkaniach, rozpoczyna weselną zabawę i ratuje, gdy dopadnie nas syndrom dnia poprzedniego. Jeśli do tej pory nie udawało ci się ugotować idealnego wywaru, ten pr...