Rosół - niby polski klasyk, a jednak wciąż potrafi przysporzyć wielu problemów. A to wychodzi zbyt blady, a to mało aromatyczny. Częstą bolączką jest też mętny wywar. Co zrobić, by nam się to nie przytrafiło? Zastosować patent, który uratował już niejeden rosół. Chodzi o hartowanie.
Ilość odsłon: 2
źródło: https://kobieta.gazeta.pl/dom-i-ogrod/7,197736,30366562,rosol-juz-nigdy-nie-bedzie-metny-wystarczy-szklanka-ten.html
dodano: 2025-11-08 15:00:28
Inne znaleziska:
Już po kilku łyżkach zakręcisz kaloryfery. Rozgrzewa i wzmacnia odporność lepiej niż rosół
pysznosci.pl
Leśne grzyby kryją w sobie moc większą niż smak, a zupy z ich udziałem są symbolem jesiennego stołu i domowego ciepła. Odkryj przepisy, które ukazują grzybową tradycję w nieoczywistej i wyjątkowej odsłonie.
pysznosci.pl, 2025-11-08 14:47:20
2025-11-08 14:47:20
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
pysznosci.pl
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w wielu polskich domach rosół nie zawsze powstawał z kury. Prababcie często sięgały po mięso, które dziś budzi mieszane uczucia – gołębia. Ptaki hodowano nie tylko z myślą o listach czy konkursach, ale też jako cenne źr...
pysznosci.pl, 2025-09-13 10:32:05
2025-09-13 10:32:05
Twój rosół nie ma smaku? Dorzuć ten składnik na ostatnie 5 minut
pysznosci.pl
Znasz to uczucie, kiedy rosół gotuje się od godziny, pachnie całkiem nieźle, a mimo to po spróbowaniu smakuje nijako? To wcale nie musi oznaczać kulinarnej porażki. Istnieje prosty trik, który w ostatnich minutach gotowania potrafi całkowicie odmieni...
pysznosci.pl, 2025-09-13 20:19:07
2025-09-13 20:19:07
Prosty trik na mega klarowny rosół. Mała zmiana, nie lada efekt
shareinfo.pl
Pyszny, pachnący i klarowny rosół to duma każdego kucharza. Czasami jednak na talerzu ląduje bulion o mlecznym zabarwieniu. W smaku ujdzie, ale wygląd pozostawia wiele do życzenia i budzi niesmak. Dlaczego nie wyszedł klarowny, choć bardzo się nad ni...
shareinfo.pl, 2025-11-08 15:38:17
2025-11-08 15:38:17
Świąteczny rosół nie dla każdego? Kto powinien uważać?
rmf24.pl
Święto – zwłaszcza w szary, chłodny, jesienny dzień – kojarzy się z gorącym, domowym rosołem. Zwłaszcza w sezonie infekcyjnym – bo przecież nie od dziś wiadomo, że wspiera odporność i pomaga w walce w objawami przeziębienia. Czy jednak, taki obiad ka...
rmf24.pl, 2025-11-10 13:59:04
2025-11-10 13:59:04
Rosół często robię z tych tanich mięs. Jest esencjonalny, pełen smaku i wyjątkowo sycący
pysznosci.pl
Rosół to absolutny klasyk weekendowych obiadów, rodzinnych uroczystości i babcinej kuchni. Wybór odpowiedniego mięsa odgrywa w nim ważną rolę. W tym przepisie chodzi jednak nie tylko o kurczaka czy wołowinę.
pysznosci.pl, 2025-08-23 07:13:04
2025-08-23 07:13:04
Polskie kucharki ignorują ważną zasadę. Przez ten błąd rosół traci kolor i smak
pysznosci.pl
Choć rosół od pokoleń króluje na polskich stołach, szczególnie w niedzielne popołudnia, czasem nie wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Bywa mętny, mało esencjonalny i brakuje mu wyrazistego smaku. Na szczęście za ten efekt najczęściej odpowiada jede...
pysznosci.pl, 2025-08-31 09:38:05
2025-08-31 09:38:05
Liść laurowy może zepsuć rosół. Ten trik sprawia, że bulion zawsze wychodzi klarowny i aromatyczny
pysznosci.pl
Rosół to klasyka polskiej kuchni – aromatyczny, klarowny, pełen smaku i wspomnień z rodzinnego domu. Wydaje się prosty do przygotowania, ale każdy, kto choć raz próbował, wie, że łatwo popełnić błąd. Jednym z najczęstszych winowajców nieudanego bulio...
pysznosci.pl, 2025-08-31 16:34:07
2025-08-31 16:34:07
Nudelzupa idealna, czyli śląski rosół z makaronem według Karoliny Stolarskiej-Bigos
polsat.pl
​Choć rosół jest daniem uniwersalnym i obecnym w całej Polsce (a także poza nią), ten śląski, znany jako nudelzupa, nabiera szczególnego znaczenia - bywa pierwszym talerzem podawanym przy świątecznym stole, niedzielnym obowiązkiem i sprawdzianem kuli...
polsat.pl, 2025-09-05 21:19:06
2025-09-05 21:19:06
Znudził ci się tradycyjny rosół? Zrób go z naleśnikami. Właśnie tak jedzą tę zupę za granicą
g.pl
Co można zrobić w niedzielę na obiad? Jeśli znudził ci się tradycyjny rosół, to zamień go na zupę naleśnikową. Smakuje niemal tak samo, ale różni się jednym dodatkiem. W tym przepisie nie używamy makaronu, tylko pociętych naleśników. To znany przysma...
g.pl, 2025-09-06 08:02:14
2025-09-06 08:02:14