Co prawda nie przypominają klasycznych polskich pierogów, ale z pewnością podbiją podniebienia wielu osób. Fińska wersja przyciąga uwagę swoją prostotą oraz wyjątkowym smakiem i pokazuje, że również mniej znane kuchnie oferują pyszne specjały.
źródło: https://pysznosci.pl/zamiast-ruskich-robie-pierogi-karelskie-farsz-tak-pyszny-ze-mozna-wyjadac-lyzka,7219273687456704a
dodano: 2025-11-15 13:01:44
Inne znaleziska:
Pierogi ruskie mają mocną konkurencję. Na obiad robię kreplachy z mięsnym farszem
pysznosci.pl
Kreplachy to popularne w kuchni żydowskiej pierogi faszerowane mięsem, ale czasem też z warzywami w środku. Najczęściej mają trójkątny kształt i pływają w rosole. Chociaż można je podsmażyć na patelni, w towarzystwie aromatycznego bulionu nabierają n...
pysznosci.pl, 2025-08-19 08:54:03
2025-08-19 08:54:03
Zamiast twarogu, dodaję do ziemniaków inny składnik. Pierogi wychodzą smaczniejsze niż ruskie
pysznosci.pl
Wielu z nas wychowało się na pierogach ruskich – klasyka kuchni domowej, którą kochamy za prostotę i smak. Ale czasem warto coś zmienić. Wystarczy zastąpić twaróg innym składnikiem, żeby odkryć zupełnie nową wersję tego tradycyjnego dania. U mnie wyb...
pysznosci.pl, 2025-07-26 17:04:03
2025-07-26 17:04:03
Po pierwsze Polacy. Dwie ukraińskie dziewczynki wyzywane od ruskich ku*ew
oko.press
Czy można napadać na 11-letnią dziewczynkę za to, że mówi w swoim języku? Można, bo właśnie przestaje być dzieckiem, któremu chcemy pomóc. Staje się obca, może nawet służy do wyłudzania polskiego 800 plus. Czy ktoś zatrzyma tę antyukraińską falę, za...
oko.press, 2025-09-11 08:04:09
2025-09-11 08:04:09
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
pysznosci.pl
Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Warto jednak postawić na odrobinę szaleństwa i podmienić jeden ze składników farszu. Efekt zachwyci nie tylko miłośników kulinarnych eksperymentów.
pysznosci.pl, 2025-10-20 14:51:13
2025-10-20 14:51:13
I co jeszcze?! Tusk porównał PiS do... ruskich oligarchów
feedburner.com
"Panie Donald Tusk, może warto zająć się sprawami poważnymi?"
feedburner.com, 2025-11-04 12:20:31
2025-11-04 12:20:31
Zamiast klepać w niedzielę kotlety, robię pyszne roladki. Sosik genialnie podbija smak
pysznosci.pl
Niedzielny obiad to w wielu domach święto. Pachnie rosół, a na drugie obowiązkowo wjeżdżają schabowe. Jednak, zamiast znów klepać kotlety, proponuję coś prostszego i… o wiele smaczniejszego. Te roladki robi się w kilka chwil, a efekt zachwyca – soczy...
pysznosci.pl, 2025-07-20 12:19:02
2025-07-20 12:19:02
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
pysznosci.pl
Śniadanie często uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, a jego odpowiednie skomponowanie ma duże znaczenie dla zdrowia i dobrego startu w nowy dzień. Ten mus nie tylko wspiera pracę jelit, ale też jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
pysznosci.pl, 2025-09-11 12:31:17
2025-09-11 12:31:17
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
pysznosci.pl
Mimo niezbyt apetycznie brzmiącej nazwy to ciasto okaże się prawdziwym strzałem w dziesiątkę podczas rodzinnego popołudnia - szczególnie jeśli chcesz zobaczyć zdziwione miny bliskich, gdy oznajmisz, że zaraz do kawy podasz... salceson.
pysznosci.pl, 2025-10-18 14:22:05
2025-10-18 14:22:05
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
pysznosci.pl
Wędliny kupowane w plasterkach mają różny skład – z większą bądź mniejszą domieszką konserwantów lub wzmacniaczy smaku. Trudno również o takie, które nie zawierają cukru. Dlatego lepiej zrobić wędlinę w domu z mięsa, które dostarczy potrzebnego białk...
pysznosci.pl, 2025-10-23 15:01:16
2025-10-23 15:01:16
Zamiast zawijać gołąbki robię zapiekankę z przepisu Kuronia. Smak ten sam, a o wiele mniej pracy
pysznosci.pl
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni, którą zna niemal każdy. Ale czy zawsze trzeba jeść je w tradycyjnej formie? Jakub Kuroń poddał je pewnej modyfikacji, dzięki której danie zachowuje swój smak, a przygotowanie staje się o wiele wygodniejsze i szybsz...
pysznosci.pl, 2025-11-04 19:00:24
2025-11-04 19:00:24