Arbuz jest jednym z najpopularniejszych owoców, po które sięgamy latem. Okazuje się, że można go jeść z nietypowym dodatkiem. Mowa o soli. Dlaczego mielibyśmy jeść solonego arbuza? Odpowiedź jest prosta: jest od tego słodszy. Wyjaśniamy, jak to działa.
Choć pestki z arbuza są jadalne, a nawet zdrowe, psują często przyjemność z jedzenia owocu. Zwłaszcza w sałatkach zaburzają strukturę dania i lepiej, by ich nie było. Na szczęście są sposoby, by łatwo się ich pozbyć.
Lubisz ryby? Teraz możesz przyrządzić arbuza, który smakuje jak ryba. Wystarczy, że zmieszasz go z olejem. Wyjdzie bezmięsny przysmak, który zrobi kulinarne wrażenie.
Po czym poznać, że arbuz jest słodki, ma soczysty miąższ, a przede wszystkim – jest dojrzały? Nie musisz kupować owoców na oślep. Sprawdź wskazówki, które ułatwią ci upolowanie idealnego arbuza w sklepie.
Gdy za oknem praży słońce, a my ledwo zipiemy wylegując się na kanapie, nie ma nic lepszego niż schłodzony arbuz. Katarzyna Bosacka niedawno poradziła na swoim Instagramie, jak rozpoznać dobrego arbuza.Wyjawiła 3 najważniejsze zasady, którymi należy...
Poznaj przepis na wyjątkowy deser, który doskonale sprawdzi się na lato. Arbuz w takim połączeniu smakuje po prostu wybornie. Zrób go nawet dzisiaj, a rodzina będzie zachwycona. Smak zachwyci ich tak bardzo, że będą chcieli, abyś przyrządzała go jesz...
Co się stanie, gdy pokroimy arbuza, a potem upieczemy i zamarynujemy? Zyskamy obłędnie pyszne danie, które będzie rarytasem nie tylko dla miłośników kuchni roślinnej. Polecamy doskonały patent na arbuza.
Z tym przepisem wprost opłaca się nie dojadać arbuza do końca. Mniej słodkie części razem z zielonym pancerzem zmieniają się w niezwykły dżem. Odpowiednio zagęszczony sos będzie doskonałym smarowidłem i dodatkiem do deserów.
Wybór idealnego arbuza to sztuka, która łączy wiedzę naukową z praktycznymi wskazówkami. Od plamy gruntowej po test opukiwania — każdy detal ma znaczenie. A gdy już znajdziesz ten idealny owoc, możesz cieszyć się nie tylko jego smakiem, ale i korzyśc...
Soczysty, słodki i czerwony arbuz to jeden z ulubionych owoców lata. Niestety, wybór idealnego arbuza w sklepie czy na targu bywa wyzwaniem. Często z zewnątrz wygląda on perfekcyjnie, a po przekrojeniu okazuje się mdły i mało apetyczny. Na szczęście...
Lato w pełni, a wraz z nim czas na orzeźwiające desery. Lody bezapelacyjnie królują wśród letnich słodkości. Jednak nawet ten pyszny przysmak może być jeszcze lepszy! Wystarczy dodać do niego dwa nieoczywiste składniki, a efekt cię zaskoczy. Zdradzaj...