Jeśli masz dość nudnego kurczaka z patelni i szukasz czegoś, co naprawdę zrobi wrażenie, ten przepis jest odpowiedzią. Kurczak po arabsku to danie pełne aromatycznych przypraw, soczystego mięsa i sycącego ryżu, które sprawia, że kuchnia pachnie jak z najlepszej restauracji bliskowschodniej. Łączy pr...
Tej jesieni postaw na trio, które z pewnością cię nie zawiedzie. Udka w aromatycznej marynacie upiecz razem z jabłkami i cebulą. Na koniec serwuj z ulubionymi dodatkami i ciesz się niesamowitą kombinacją smakową. Jest tak dobra, że zapada w pamięci n...
Chociaż pozostałe z obiadu ziemniaki nie wydają się być najbardziej apetyczne na świecie, to łatwo można przygotować z nich zupełnie nowy posiłek. Dzięki temu, nie marnujesz jedzenia a rodzina nawet nie pomyśli, że wykorzystałeś pozostałości z wczora...
Kreplachy to popularne w kuchni żydowskiej pierogi faszerowane mięsem, ale czasem też z warzywami w środku. Najczęściej mają trójkątny kształt i pływają w rosole. Chociaż można je podsmażyć na patelni, w towarzystwie aromatycznego bulionu nabierają n...
W tej sałatce jest wszystko, co potrzebne na pełnowartościowy posiłek – pożywna ryba i warzywa bogate w błonnik, witaminy i minerały. Szczerze mówiąc, w mojej rodzinie o wiele lepiej się sprawdza na letni obiad niż gorące zupy czy smażone kotlety. Z...
Gdy lasy zapełniają się grzybami, warto jest przygotować nie tylko sosy i farsze, ale zrobić z nich główną gwiazdę posiłku, a w tej odsłonie idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad.
Soczysta i miękka karkówka to prawdziwa gratka dla miłośników mięsa. W tej wersji, pieczona powoli w piekarniku, dosłownie rozpływa się w ustach zarówno na ciepło jak i na zimno.
Schab w sosie własnym to klasyka polskich obiadów. Właściwie każdy zna jego smak, ale nie każdy potrafi przygotować go tak, by mięso było kruche, soczyste i wręcz rozpływało się w ustach. Sekret tkwi w kilku prostych krokach i dobrze dobranych dodatk...
Szukasz przepisu na zrazy wołowe, które zawsze wychodzą miękkie, aromatyczne i nie rozpadają się przy krojeniu? Jakub Kuroń dzieli się swoją sprawdzoną metodą na klasyczne zrazy, które idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad.
Mogłoby się wydawać, że głośne historie o „paragonach grozy” znad Bałtyku należą już do przeszłości. Tymczasem wciąż zdarzają się sytuacje, w których klienci przecierają oczy ze zdumienia, widząc wysokość rachunku za posiłek czy usługi. Turyści liczą...
Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki – często przekazywany z pokolenia na pokolenie, zapisany w starym zeszycie mamy albo babci. Niemal zawsze, niezależnie od wersji, w składnikach znajdziemy mleko. Okazuje się, że można go z powodzeni...