Tej jesieni postaw na trio, które z pewnością cię nie zawiedzie. Udka w aromatycznej marynacie upiecz razem z jabłkami i cebulą. Na koniec serwuj z ulubionymi dodatkami i ciesz się niesamowitą kombinacją smakową. Jest tak dobra, że zapada w pamięci na bardzo długo. Lista składników czeka poniżej. Do...
Mięso kaczki cenione jest za swoją soczystość, głęboki smak i delikatnie wyczuwalną nutę dziczyzny, która odróżnia je od drobiu podawanego na co dzień. W połączeniu ze słodyczą jabłek oraz aromatem tymianku i czosnku nabiera wyjątkowej harmonii – kon...
Jeśli masz dość nudnego kurczaka z patelni i szukasz czegoś, co naprawdę zrobi wrażenie, ten przepis jest odpowiedzią. Kurczak po arabsku to danie pełne aromatycznych przypraw, soczystego mięsa i sycącego ryżu, które sprawia, że kuchnia pachnie jak z...
Ciepły, aromatyczny i sycący. Taki właśnie będzie gulasz z kurczaka, który przygotujesz z pomocą naszego przepisu. Danie to jest idealne na rodzinny obiad, szybki posiłek po pracy czy kolację we dwoje. Kurczak gotowany w sosie z warzywami lub pieczar...
Masz dość serwowania w kółko tych samych obiadów opartych na panierowaniu i smażeniu? Postaw na danie jednogarnkowe, w którym połączysz dobrze znane i lubiane składniki. Kurczak, kolorowe papryki, pieczarki i korniszony. A do tego pomidorowy akcent w...
Wyniki Lotto 05.11.2025. Sprawdź, czy najnowsze wyniki Lotto okazały się dla ciebie szczęśliwe. Już w czwartek, w głównym losowaniu Lotto, do wygrania będzie 21 mln zł.
Mizeria to znana surówka, w której główną rolę gra ogórek. Pasuje w zasadzie do każdego dania. Kotlety schabowe i mielone, udka z kurczaka smakują dużo lepiej w towarzystwie chrupiącej i aromatycznej mizerii. Moja znajoma, która pracuje w barze mlecz...
W studiu Olsztyn.com.pl był dr Arkadiusz Koperkiewicz – archeolog z Uniwersytetu Gdańskiego i mieszkaniec regionu warmińsko-mazurskiego. Koperkiewicz spędził ostatnią dekadę w Barczewku, kierując projektem badawczym Narodowego Centrum Nauki pt....
Cukinia to warzywo kameleon, ponieważ doskonale chłonie smak i aromat dodatków. Możesz z nią przygotować całą gamę różnych potraw, które nie wymagają długich godzin gotowania. Dodaj do cebuli i podsmaż na patelni, a cała rodzina będzie zajadać ze sma...
Naukowcy odkryli, że barwnik z czerwonej cebuli może znacząco poprawić ochronę ogniw słonecznych przed promieniowaniem UV. To odkrycie może uczynić energię słoneczną bardziej zrównoważoną.