Szukając coraz to nowych produktów sprowadzanych do nas z różnych stron świata nie zapominajmy o tym, co mamy pod ręką. Często okazuje się, że produkty, które uznajemy za “zwyczajne" i mało interesujące, są skarbnicą składników prozdrowotnych. Tak też rzecz wygląda z niepozornymi ziarnami słonecznik...
Drobne nasiona siemienia lnianego kryją w sobie skarbnicę wartości odżywczych. Regularne ich spożywanie znacznie poprawia pracę jelit, ale nie tylko. Prosty kisiel lniany, który zrobisz z dwóch składników, pomoże na zgagę, refluks i wrzody żołądka. P...
Sklepowe nabłyszczacze są skuteczne, ale niestety zostawiają na naczyniach nie tylko połysk. Aby ochronić swoje zdrowie, lepiej sięgnąć po domowy środek bazujący na naturalnych produktach. Przygotowanie go zajmie ci dosłownie minutę. Przetrzesz oczy...
Zatkany zlew to jeden z najczęstszych problemów kuchennych XXI wieku. My sami przyczyniamy się do niedrożności rur, ładując do odpływu co popadnie – od resztek z obiadu po fusy kawy, a także oleje ze smażenia czy obierki warzyw. Ten cały zestaw jest...
Suszone owoce od lat cieszą się sporą popularnością jako składnik zdrowej diety, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że daktyle Medjool wyróżniają się na tle innych produktów. To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, która dopiero zaczyna zdobywać...
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w ludzkim ciele – odpowiada m.in. za filtrowanie toksyn, produkcję żółci i regulację poziomu cukru we krwi. Niestety, zła dieta, alkohol i stres mogą poważnie osłabić jej funkcje. Eksperci hepatolodzy podpo...
Dwie garści pistacji dziennie wystarczą, aby zadbać o kondycję oczu i mózgu. W ten smaczny sposób możemy opóźnić starzenie się obu organów. Przekonaj się, jak pistacje działają na nasz organizm, a już nigdy nie powiesz, że to tylko droga i kaloryczna...
Zaraza ziemniaczana to jedna z tych rzeczy, która spędza sen z powiek ogrodników. Szybko rozprzestrzenia się po krzaczkach i potrafi w kilka chwil zniszczyć całą uprawę. W sklepach znajdziemy sporo preparatów na tę chorobę, ale jeśli nie chcesz używa...
Narzekasz czasem na pestki w oliwkach i zastanawiasz się, czemu Grecy nie drylują oliwek? Dla mieszkańców Hellady pestka to nie problem, lecz sekret smaku i tradycji.
Marzysz o własnym drzewku awokado, które wyhodujesz z pestki po porannym toście? To prostsze, niż myślisz! Wystarczy odrobina cierpliwości, kilka domowych trików i odpowiednie warunki, by z twardej pestki wyrósł zielony, egzotyczny akcent w twoim dom...