Analizy przeprowadzone za pomocą algorytmów sztucznej inteligencji wskazują, że metabolity diety są głównym winowajcą rozwoju nowotworów jelita grubego u dorosłych poniżej 60. roku życia. Szczególnie silny wpływ mają metabolity czerwonego mięsa i mię...
Dieta bogata w orzechy włoskie może korzystnie wpływać na zdrowie jelita grubego, zmniejszając ryzyko nowotworów - przekonują naukowcy. Nowe badania rzucają światło na potencjał ochronny tej przekąski, który warto wykorzystać w codziennej diecie.
W zeszłym roku o Michale Wiśniewskim stało się znowu głośno. Tym razem jednak nie za sprawą występów na scenie, a z powodu wyroku sądu, który uznał go winnym w aferze SKOK Wołomin. "To jest bardzo prosto powiedzieć, że ten celebryta to zajumał" - opo...
Wyglądają niepozornie i mają wspólne cechy z płatkami owsianymi. Otręby mogą skutecznie wspomóc odchudzanie i poprawić samopoczucie, ale niosą ze sobą mnóstwo innych zdrowotnych korzyści, które przydadzą się nie tylko podczas diety.
Jest łatwo dostępny i stosunkowo niedrogi, a jego właściwości przewyższają wiele innych superproduktów. Wystarczy jedna, może dwie łyżeczki rano, a twój brzuch ci podziękuje.
Horchata jest symbolem lokalnej kultury w Walencji, gdzie napój ten jest bardzo popularny i serwowany niemal wszędzie, zwłaszcza w upalne dni. Horchata nie tylko orzeźwia, ale stanowi również ważny element diety. Naukowcy twierdzą, że...
Dawniej często gościł na polskich stołach, szczególnie w sezonie owocowym. Często pojawiał się w przedszkolnych podwieczorkach, a dziś króluje przede wszystkim w wersji instant. Domowy kisiel to nie tylko sentymentalny przysmak z dzieciństwa, ale rów...
Sałatka z ogórka jest doskonałym wyborem na gorące dni – świetnie sprawdzi się jako orzeźwiająca przekąska, dodatek do obiadu lub grillowych przysmaków. Jest nie tylko smaczna, ale także łatwa do przygotowania. Warto wzbogacić ją o pewien dodatkowy s...
Miąższ tego owocu jest przepyszny, często przywołuje wspomnienia egzotycznych wakacji. Jednak o jego pestkach nie mamy dobrego zdania i po prostu je wyrzucamy. Jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Mają wiele cennych właściwości.