Często, przygotowując kotlety mielone, wielokrotnie podgrzewamy je na patelni. Od usmażenia pierwszej partii do ostatniej mija sporo czasu, więc kotlety stygną i trzeba je odsmażyć, aby obiad był ciepły. Mięso nasiąka tłuszczem i staje się coraz bardziej ciężkostrawne. Pyszny sosik załatwia sprawę w...
Przed laty obowiązkowo gościł w domu każdej zaradnej gospodyni, jednak z upływem czasu ustąpił innymi tłuszczom. Zastosowań miał wiele, od tych kulinarnych, na zdrowotnych kończąc. Niektórzy do dziś sięgają po ten specyfik.
Nie wiesz, co zrobić z nadmiarem cukinii? Gotowanie leczo i smażenie placuszków nie wchodzi już w grę? Wypróbuj więc przepis siostry Anastazji i zaskocz bliskich nietuzinkową sałatką do obiadu.
Racuchy to jedno z dań, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Smażyły je nasze babcie i mamy, ale my przygotowujemy je nieco inaczej. Takimi plackami zajadać się można bez wyrzutów sumienia.
Choć dietetycy nie polecają tego sposobu na przygotowywanie potraw, to jednak trudno się obyć bez smażenia. Frytki, kotlety, ryby... smakują wprost z patelni. Teraz też rozpoczynamy sezon na słodkości smażone na głębokim tłuszczu. I tu pojawia się py...
Smażone banany to przysmak znany z kuchni azjatyckiej, który można przygotować na różne sposoby. Zanurzając te owoce w chrupiącym cieście, tworzymy szybki i smaczny deser.
Z pozoru wygląda niewinnie – kilka rys, może lekkie przetarcie, ale skoro nic się nie przykleja, to chyba można dalej na niej smażyć? Niestety, porysowana patelnia teflonowa może stanowić realne zagrożenie dla zdrowia, a wiele osób wciąż nie zdaje so...
Przygotowanie kotletów sarmackich było dobrą decyzją. Dzisiaj to właśnie one są jedną z ulubionych potraw mojej rodziny. Można więc powiedzieć, że polska tradycja szlachecka na dobre zadomowiła się w moim mieszkaniu. I kto by pomyślał, że będzie to k...
Kotlety mielone robię według prostego przepisu, a efekt jest wart polecenia. Danie wyróżnia się wyjątkową soczystością. Zawdzięcza ją temu składnikowi, który trafia do masy na mielone.
W kuchni, jak w modzie - nic nie przemija, tylko powraca w nowym wydaniu. Tomasz Strzelczyk przypomniał przepis na kotlety z mortadeli. Pamiętasz ich smak? Przygotuj je na obiad, a domownicy będą zaskoczeni, że to nie mielone, czy schabowe. Pokochają...
Zainspiruj się i na dzisiejszy obiad podaj kotlety inne, niż zazwyczaj. Ta potrawa zmieni zwykły posiłek w prawdziwą ucztę. Domownikom spodoba się na tyle, że poproszą o dokładkę. Wypróbuj ten sposób, a o mielonych zapomnisz na długo.