Przygotowanie kotletów sarmackich było dobrą decyzją. Dzisiaj to właśnie one są jedną z ulubionych potraw mojej rodziny. Można więc powiedzieć, że polska tradycja szlachecka na dobre zadomowiła się w moim mieszkaniu. I kto by pomyślał, że będzie to kwestia kotletów i jednego nietypowego składnika!
Kotlety zajmują szczególne miejsce w moim jadłospisie. Zwykle przyrządzałam je ze schabu, jednak ostatnio przyrządzam je z innego mięsa. Wychodzą soczyste jak nigdy dotąd, dlatego polecam ten sprawdzony przepis.
Teraz cieszymy się smakiem pysznych pomidorów, ale już za chwilę. Zimą znacznie lepsze są pomidory suszone. To nie tylko wygodny sposób, by warzywa zachowały letni aromat, ale także cenne witaminy i minerały. Przygotowanie ich w domowych warunkach je...
Zwykłe kotlety schabowe cię nudzą? Przygotuj te, które znajdziesz w poniższym przepisie. Soczyste mięso i chrupiąca panierka zachwyci całą rodzinę. Nie prędko wrócisz do klasycznej odsłony tej potrawy.
Kiedy żar leje się z nieba, częściej wybieramy potrawy wegetariańskie, a apetyt na mięso mocno gaśnie. Ostatnio przekonywałam do warzywnego pasztetu, a teraz podrzucam przepis na kotlety mielone bez grama mięsa. Są sycące i idealnie sprawdzają się w...
Fale Dunaju to jeden z deserów, który w zeszycie babci ma najbardziej poplamioną kartkę - cały czas jest w użyciu. Przepada za nim cała rodzina. Ja jednak stawiam na delikatne odświeżenie przepisu, zamieniając wiśnie na inne owoce. Chociaż aż ciężko...
Dźwięk tłuczonego mięsa wypełnia klatki schodowe w wielu polskich blokach w każdą niedzielę. Schabowy to absolutny klasyk obiadowy, który króluje zarówno na co dzień, jak i przy bardziej odświętnych okazjach. Ten po lubelsku będzie smakował jeszcze l...
Piękna, słoneczna pogoda... a to już czas przetworów na zimę. Pewnie masz sporo słoików z ogórkami. Może dorobisz jeszcze kilka z kalafiorem? Pikle z kalafiora są bardzo smaczne, zdrowe, a ich przygotowanie jest proste.
Jest niezastąpiona na wyjazdach i kojarzy się głównie z biwakowaniem pod chmurką. Kiedy dostęp do kuchni jest ograniczony, a jeść coś w końcu trzeba, to domowa konserwa w słoiku sprawdza się po prostu znakomicie. Ma lepszy skład niż wiele sklepowych...
Fasolka po francusku to danie, które zaskoczy cię swoim smakiem i prostotą przygotowania. Ten przepis skradnie serca domowników i gości, a jego wykonanie nie zajmie dużo czasu. Spiesz się, by spróbować tej francuskiej delicji!